11 załącznik(ów)
Odp: [OlyTest] Mały jesteś Wielki OMD-EM1 w rękach Janek64c
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Miałam taki zestaw we własnych rękach, więc wiem, że stabilizacja działa bardzo dobrze.
Jednak w powyższych zdjęciach testowych niestety nie bardzo to widać - na moje oko, wiele zdjęć pokazujących wnętrza jest nieostrych. Tylko ja to widzę???!
Tak. Masz tu całkowitą rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Trudno stwierdzić, czy ostrość została "zabita" mało wydajną stabilizacją (?!!!) czy wysokim ISO, bo exifów brak:evil: (aż dziw bierze, że jeszcze nikt tego nie zauważył i nie wypomniał... a wręcz przeciwnie;)
Gwoli ścisłości - mnie exify jakoś specjalnie nie są potrzebne.... próbuję tylko znaleźć odpowiedź na pytanie dlaczego te zdjęcia jakoś takie mało ostre?:roll:
Exify są, ale jakoś tak okrojone i informacji o parametrach typu przysłona, czas itp. nie ma. Dlatego można by zacytować nyny'ego "doopy nie urywają".
Przydałoby się troszkę więcej informacji, żeby można było odpowiedzieć na Twoje pytanie.
---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post był o 17:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Mam bardzo podobne spostrzeżenia. Nie dziwi mnie natomiast brak reakcji, krytyka, szczególnie wobec starszych Forumowiczów, jest raczej rzadko spotykana.
Myślisz? Często mam odmienne zdanie ;) Ale to nie temat na ten wątek.
"Exif", który nawet nie pokazuje jakim aparatem zdjęcie było zrobione to ...hmmm nawet dla mnie nie jest exif;)
Sprawdziłam jedno zdjęcie - 4240246
1/20s
f3,5
ISO 1250
Stabilizacja włączona: IS1
Znając ten aparat wiem, że to zdjęcie powinno być ostre, a nie jest...
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Exif, który nawet nie pokazuje jakim aparatem zdjęcie było zrobione to ...hmmm nawet dla mnie nie jest exif;)
1/20s
f3,5
ISO 1250
Pozwoliłem sobie wywołać wszystkie w lr5,4 na domyślnych ustawieniach - myślę że ta fotka to poprostu błąd ludzki :) , drgnęła za bardzo ręka. Wydaje mi się że po wywołaniu w lr te zdjęcia wyglądają lepiej (ostrzej). __4240286 - na wysokim iso bardzo, to już ma prawo po odszumianiu nie najlepiej wyglądać :) . To wszystko takie oczywiście tylko moje przemyślenia, początkującego użytkownika :)
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
"Exif", który nawet nie pokazuje jakim aparatem zdjęcie było zrobione to ...hmmm nawet dla mnie nie jest exif;)
Oj tam, oj tam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
1/20s
f3,5
ISO 1250
Ciekawostka, bo dokładnie nad tym samym zdjęciem się pastwiłem :) Też bym się spodziewał więcej.
Takie małe porównanie:
drugie moje z lr5.4:
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Takie małe porównanie:
drugie moje z lr5.4:
Jak na mój gust, to trochę za jasne, ale szczegóły są dużo, dużo bardziej wyraźne. Ot, chociażby napis po lewej nad wejściem jest do odczytania.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Takie małe porównanie:
drugie moje z lr5.4:
Znacznie lepiej. Ostrość jak i kolory. Dla mnie nie jest za jasno.
Trochę tylko niefortunnie wstawiłeś. Trzeba klikać PPM i wybrać pokaż obrazek. Na przeskalowanych jak teraz, różnice są mniej widoczne.
Jest lepiej. Nie jest za jasno.
Dobry kierunek.
Wnioski pewnie każdy z czytających/oglądających już dla siebie ma;)
Tylko tu już wchodzimy na pole obróbki zdjęcia, a nie tego co mamy z puszki.