Odp: [Test] Olympus E-M1 vs. Panasonic GX7
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Nie. Założenie obiektywu manualnego powoduje włączenie Focus Peakingu. (jeżeli jest on włączony w menu)
Tylko, że on podświetla inaczej niż w Olympusach - nie degraduje obrazu.
.
Tralalala ... jakbym nie miał porównania w wielu korpusach :wink: różnych producentów.
PS
A jaki problem jest założyć obiektyw i wcisnąć przycisk? Szukasz problemów na silę.
A z resztą Twój test, pisz co chcesz
PPS
Z resztą GM1 ma tak wielką ilość definiowalnych klawiszy, że faktycznie byłby problem z przypisaniem takiej funkcji :wink:
W Fuji przełączenie wajchy na MF uruchamia focus peaking.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Tralalala ... jakbym nie miał porównania w wielu korpusach :wink: różnych producentów.
PS
A jaki problem jest założyć obiektyw i wcisnąć przycisk? Szukasz problemów na silę.
A z resztą Twój test, pisz co chcesz
PPS
Z resztą GM1 ma tak wielką ilość definiowalnych klawiszy, że faktycznie byłby problem z przypisaniem takiej funkcji :wink:
Akurat pod jedyny przycisk funkcyjny (konfigurowalny) mam przypisane ISO, więc byłby problem.
Reszta jest w miarę sensownie:
- korekta ekspozycji
- WB
- tryb AF
- tryb wyzwalania migawki
Od pół roku mój główny aparat. Stosunek jakości zdjęć do wielkości jest genialny
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A powiedz mi jaka inna puszka włącza "peaking" automatycznie przy obiektywach manualnych?
GX7
podpinasz szkło manualne i masz :)
są dwa poziomy focus peaking, oba mają do wyboru kolory zaznaczenia
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
GX7
podpinasz szkło manualne i masz :)
są dwa poziomy focus peaking, oba mają do wyboru kolory zaznaczenia
Już pisałem, nie zawsze chce się mieć włączony peaking - jak wtedy wyłączyć? Albo przycisk włącz/wyłącz lub grzebanie w menu ...
Ważniejszym problemem, od wł/wył peaking, jest włączenie powiększenia wycinka kadru ... gdyby tu ktoś z producentów wymyślił "podłączenie" ringu ostrości obiektywu manualnego do body, to było by to co tygrysy lubią najbardziej ....
PS
Z resztą jeśli mówimy o obiektywach manualnych, to faktycznie m43 najmniej się nadaje (mnożnik, matryca).
Osobiście gdybym był zainteresowany manualami to stawiałbym na najtańszego NEX'a lub na A7.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Już pisałem, nie zawsze chce się mieć włączony peaking - jak wtedy wyłączyć? Albo przycisk włącz/wyłącz lub grzebanie w menu ...
Ważniejszym problemem, od wł/wył peaking, jest włączenie powiększenia wycinka kadru ... gdyby tu ktoś z producentów wymyślił "podłączenie" ringu ostrości obiektywu manualnego do body, to było by to co tygrysy lubią najbardziej ....
PS
Z resztą jeśli mówimy o obiektywach manualnych, to faktycznie m43 najmniej się nadaje (mnożnik, matryca).
Osobiście gdybym był zainteresowany manualami to stawiałbym na najtańszego NEX'a lub na A7.
chyba nigdy nie widziałeś funkcji focus peaking w GX7/GM1 ?
funkcja powiekszenia kadru jak dla mnie jest badziewna i całkowicie bezużyteczna , nagle w wizjerze/ekranie wyskakuje ci prostokąt z powiększonym wycinkiem kadru i kompletnie nie kontrolujesz co jest na reszcie ujecia, moze byc od biedy w makro, ale to jest tylko moje zdanie
od kiedy mam GX7 głównie uzywam sonnara 135/3,5 i rokkora 50/1,7 ( oba manualne) z funkcją focus pekaking, jak dla mnie petarda, manualne ostrzenie jest banalnie proste :)
uzywam pierwszego poziomu z podswietleniem na zielono, bawiłem się 2 poziomem, ale jak dla mnie jest za bardzo dokładny, foty tylko ze statywu
własnie sobie obejrzałem FP na YT w EM5, jezeli myślisz o czymś takim , to nie ma nic wspólnego z GX7/GM1
Z taką nieśmiałością zapytam - ciąg dalszy będzie? :)