Odp: Matryca TN a obróbka
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
Jeśli w laptopie jest matryca TN, to wydawanie jakichkolwiek pieniędzy na program do obróbki zdjęć mija się z celem.
Niby tak… niby tak, ale w praktyce to z 95% oglądających i tak patrzy na nasze zdjęcia z matryc TN.
A jak się zna swój monitor, to obrabiać się da.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Niby tak… niby tak, ale w praktyce to z 95% oglądających i tak patrzy na nasze zdjęcia z matryc TN.
Ale przecież oglądanie na TN nie ma nic wspólnego z obróbką na TN. Jeśli oglądamy na TN, to możemy tylko pogorszyć sprawę (przekłamać kolory już przekłamane).
Tego typu argument ma sens np. w przypadku przestrzeni kolorów (że nie ma sensu obróbka w aRGB, skoro i tak wszyscy będą oglądać w sRGB).
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
Tego typu argument ma sens np. w przypadku przestrzeni kolorów (że nie ma sensu obróbka w aRGB, skoro i tak wszyscy będą oglądać w sRGB).
Obróbka w adobeRGB ma sens (mając odpowiedni do tego monitor) jak najbardziej (do wydruku w labie na papier naprzykład) ale po obróbce (z myślą wstawienia do internetu) warto przekonwertować profil koloru do sRGB gdyż podejrzewam 90% oglądających (pewnie mniej) ma możliwość aby taką paletę kolorów na swoim monitorze wyświetlić.
Uściślając, użytkowników szerokogamutowych monitorów (adobeRGB) podejtrzewam jest mniej niz 5% (na dzień dzisiejszy na forum i wogóle w internecie).
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
Ale przecież oglądanie na TN nie ma nic wspólnego z obróbką na TN. Jeśli oglądamy na TN, to możemy tylko pogorszyć sprawę (przekłamać kolory już przekłamane).
Często nie pogorszymy sprawy, bo po prostu różnicy nie będzie u odbiorców widać.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Obróbka w adobeRGB ma sens (mając odpowiedni do tego monitor) jak najbardziej (do wydruku w labie na papier naprzykład)
?
Przecież papier to przeważnie sporo mniej, niż sRGB.
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
?
Przecież papier to przeważnie sporo mniej, niż sRGB.
Tego akurat nie jestem pewny:) Dlaczego w takim razie negujesz matryce TN. tylko ze względu na katy widzenia? Według mnie to słaby argument.
Mam w domu jakiegoś starego NECa na MVA bodajże, zawsze wydawało mi się że jest taki sobie. Ostatnio musiałem na szybko obrobić zdjęcia na laptopie z TN (Lenovo T420) - toż to jakaś katorga. Drobny ruch i wszystko wygląda inaczej.
Z drugiej strony któreś EIZO było na TN...
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Mam w domu jakiegoś starego NECa na MVA bodajże, zawsze wydawało mi się że jest taki sobie. Ostatnio musiałem na szybko obrobić zdjęcia na laptopie z TN (Lenovo T420) - toż to jakaś katorga. Drobny ruch i wszystko wygląda inaczej.
Z drugiej strony któreś EIZO było na TN...
Ogólnie potwierdzasz to co pisałem wcześniej chociaż ze mnie tylko niedzielny pstrykacz amator.