-
Przymierzam sie do zakupu nastepujacego zestawu:
Hoya UV(0) 52mm HMC SUPER <----- 86 zl (to chyba ten polecany
przez Arturo tylko o mniejszej srednicy :roll: )
King zamiennik CLA-1 i CLA-5 (S) <------ 49 zl
Dekielek (snap-on) 52mm <---- 19 zl
Lacznie ----> 154 zl (plus przesylka)
ceny znalazlem w sklepie, do ktorego dostalem linka.
...a za jakis czas dokupie filtr polaryzacyjny...
Co sadzicie o powyzszym zestawie? Warto kupic? A moze macie jakies inne sugestie? :roll:
-
Witam, zlozylem zamowienie na podany powyzej zestaw i tak sie zastanawiam czy dekielek bedzie mi potrzebny skoro mam zatyczke Olympusa do obiektywu, ktora dostalem razem z aparatem? Czy zamiast dekielka mozna stosowac te zatyczke w celu ochrony filtra?
-
przeciez tulejka jest wieksza...
-
Zatyczka na aparacie jest 41 mm a filtr który kupujesz ma 52mm więc dekielek będzie ci potrzebny nowy.
-
jak juz sie rozwodzimy na temat dekielkow to musze powiedziec ze IMHO dekielek z foto-tipa (ktory dostalem w zestawie z tuleja) jest do kitu - nierowno przylega ...
-
-
Dzieki za informacje :D
Jeronimo albo jestes pechowcem i zaopatrzasz sie w wadliwe rzeczy albo jestes malkontentem :D Czytalem Twoje posty i co raz pojawiaja sie jakies uwagi, a to, ze kupiles aparat na allegro i cos chyba z nim nie tak :roll: albo filtr jakis nie taki i psuje zdjecia, a teraz dekielek nie lezy jak powinien (jesli cos pominalem to prosze o uzupelnienie) :D Chyba nie jest az tak zle, zauwaz tez dobre strony np to, ze masz niezly aparat i duze mozliwosci :D
pozdrawiam
-
Asan z tym dekielkiem to Jeronimo ma rację , mam na 46 mm z foto-tipa i nie przylega on dokładnie , ma taki mały luzik ;)
-
Zwracam honor :roll: Przed chwila dostalem przesylke z filtrem, tuleja i dekielkiem i rzeczywiscie dekielek przywiera niezbyt dokladnie :D Ale to taka mala usterka, nie ma co przywiazywac zbyt wielkiej wagi do tego :D Cieszmy sie mozliwoscia robienia pieknych zdjec i niech nie psuja nam tej radosci takie malutkie niedociagniecia techniczne :D
pozdrawiam
-
Troszke pospieszylem sie z komentarzem Zalozylem dekielek na tuleje bez filtra :roll: Z filtrem dekielek umocowany jest dosc dobrze :roll:
Przed chwilka wrocilem z pierwszego wypadu plenerowego z moim aparatem. Robilem zdjecia w roznych miejscach. Bylem bardzo podekscytowany i radowalem sie z mozliwosci ujecia zastanych widokow na zdjeciu i pozniejszego podziwiania ich...
Zapadal zmrok... Zalozylem dekielek z postanowieniem powrotu do domu. Nagle przechodzac przez waska kladke nad strumyczkiem ujrzalem piekny widok i postanowilem zrobic ostatnie zdjecie... Chwytam za aparat, patrze... a DEKIELKA NIE MA :cry: :cry: :cry:
Dostalem dzis nowiutki dekielek w paczce... Zgubilem go... :cry: w lesie... :cry:
jestem podlamany... :cry: