Odp: [DR5000] Olympus OM-D E-M1 - wielkie moce małego Aleksandra
Poniżej 1/320, bo tak może jeszcze E-M1 :)
Nie rozglądałem się nawet za TTLowymi, ale też nie mamy z tym problemu, bo nie błyskamy szybciej i działają wszystkie te systemy, które mamy. Na strobistyczne wnioski musimy jeszcze poczekać, bo nie wyrobiliśmy sobie takiej "betonowej" opinii, mnie mieliśmy jeszcze okazji. To kwestia pierwszych portretów ślubnych :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Jak rozwiązujecie kwestię błyskania w plenerze, przy czasach pon. 1/250 s? Do Olka chyba nie ma wyzwalaczy przenoszących TTL?
Do E-30 stosuje filtr neutralny szary jak jest za dużo światła i tyle.
T.
ten biegnący wielbłąd :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Do E-30 stosuje filtr neutralny szary jak jest za dużo światła i tyle.
T.
Ja się boję tego, że jak zejdę z czasem pow. 1/250 (mam em5 i wkrótce em10) to z mZD75 już łatwo zdjęcie poruszyć. Jaki filtr neutralny używasz? Ile ND?
No tak, oczywiście słabo zakumałem zagadnienie :) My również używamy filtrów, sesja studyjna powstała przy użyciu Hoyi NDx8.
Mamy film na tę okazję :)
http://www.youtube.com/watch?v=j1QWnXr7HOc
Bardzo mi się podobało, niezwykle przyjemnie spędzone 20 minut! Trochę nad gestykulacją trzeba popracować, ale poza tym nie można nic zarzucić. Mój luby, od niepamiętnych czasów marzący o 5D, po obejrzeniu stwierdził, że już nie chce pełnej klatki, mam mu kupić bezlusterkowca :D Faktycznie, określenie "bezlustrowce" jakoś dziwnie brzmi, nie spotkałam się z nim wcześniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
dr5000
No tak, oczywiście słabo zakumałem zagadnienie :) My również używamy filtrów, sesja studyjna powstała przy użyciu Hoyi NDx8.
Mamy film na tę okazję :)
Czyli ND8 jest najbardziej uniwersalna w plenerze, chcąc doświetlać.
Używacie oryginalnych osłon Olka do 75, czy chińczyków? A może jeszcze inne wynalazki?
Pewnie będą wam teraz wszędzie mówić,że Olympus was sponsoruje i dał wam pewnie jakieś obiektywy za darmo byście tylko nagrali takie wideo o nich :D,bądź co bądź zasłużyliście na coś takiego,żadna reklama myślę nie może się równać z opiniami takich utalentowanych i świetnych fotografów jak wy! :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ja się boję tego, że jak zejdę z czasem pow. 1/250 (mam em5 i wkrótce em10) to z mZD75 już łatwo zdjęcie poruszyć. Jaki filtr neutralny używasz? Ile ND?
Nie mam na tę okazję filmu, ale używam filtru Hoya HMC NDx8.
Co do czasów.. myślę, że spokojnie możesz zejść do 1/100 bez poruszenia.
Ja na 50mm robiłem czasami 1/50 i było nieporuszone. Kwestia wprawy. Zawsze masz jeszcze stabilizacje - po coś ona w końcu jest.
T.
Z wielkim zainteresowaniem obejrzałem. Jestem pod wrażeniem profesjonalizmu. I treść w pełni przysłoniła mi gestykulację. Niech będzie z "gestykulacją" i nadal na najwyższym poziomie w zakresie tematycznym.