Odp: Moje zdjęcia - głównie makro, ale nie tylko
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Bardziej tójwymiarowe, czyli "głębsze". Albo GO albo światłem, tak żeby było widać różnicę między "poziomami" głębi, takie coś:
Głębia Ostrości:
Światło:
Świetne!!! O to mi chodziło. Niestety nie umiem tego dokonać w programie graficznym... Co polecicie laikowi?
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Świetne!!! O to mi chodziło. Niestety nie umiem tego dokonać w programie graficznym... Co polecicie laikowi?
Zaczynałem od Photoshopa i przy nim zostanę, ale jak mniejszy wydatek, i super sofcik z masą poradników, to Light Room, albo za darmo Gimp(b.podobny do photoshopa)
To samo możesz zrobić przy pomocy aparatu:
- jak najmniejsza wartość przysłony
- punktowy pomiar światła
Zdjęcia były robione na f1.8 i na pomiarze punktowym. W ogóle nie korzystam z pomiaru matrycowego, albo centralnie ważonego.
CO do programu graficznego. Czy jest jakiś patent na skalibrowanie monitora? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Zdjęcia były robione na f1.8 i na pomiarze punktowym. W ogóle nie korzystam z pomiaru matrycowego, albo centralnie ważonego.
CO do programu graficznego. Czy jest jakiś patent na skalibrowanie monitora? :)
Zapewne masa, ja korzystam z kalorymetru.
---
edit:
Fajne są:
Datacolor Spyder czy seria: X-Rite
Ale tym kalorymetrem to sprawdzisz tylko czy kolory sa cieple czy zimne ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
ravbog
Ale tym kalorymetrem to sprawdzisz tylko czy kolory sa cieple czy zimne ;-)
Skalibrujesz monitor wg wzorca, bądź źródła światła otoczenia. A czy ciepłe czy zimne.... organoleptycznie, paluchem do monitora dotknij: jak parzy za ciepłe, jak chłodzi za zimne. :mrgreen:
Jeżeli użyję kolorymetru to skalibruje monitor, a używając kalorymetru zbadam jego temperaturę :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
ravbog
Jeżeli użyję kolorymetru to skalibruje monitor, a używając kalorymetru zbadam jego temperaturę :-P
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
ravbog
No! A poważnie to już była gdzieś dyskusja o kalibracji, ale czy dotyczyła również laptopów?. Ja jakoś nie wyobrażam sobie pracy (obróbki zdjęć) na monitorze od laptopa, choćby i niezłej marki...
Dobry monitor kosztuje tyle co przyzwoity laptop... :???:
Dlatego mój przyzwoity laptop z badziewnym ekranem jest na stale podpięty do przyzwoitego monitora - chociaż nie kalibrowanego.