Odp: Podłączanie obiektywów Pentaxa do Micro-4/3 - adapter ze sterowaniem przysłoną
A tak przy okazji...
Jaka bedZie faktycznie ogniskowa stosując np 200mm z m42 na adapterze do epl5 ?
Jak to przeliczać ?
Odp: Podłączanie obiektywów Pentaxa do Micro-4/3 - adapter ze sterowaniem przysłoną
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
A tak przy okazji...
Jaka bedZie faktycznie ogniskowa stosując np 200mm z m42 na adapterze do epl5 ?
Jak to przeliczać ?
Ogniskowa zawsze ta sama - 200mm. Kąt widzenia natomiast się zmienia w zależności od rozmiaru sensora, w tym przypadku uzyskasz (mnożąc ogniskową przez dwa) taki jaki daje 400mm w aparacie z matrycą FF lub filmem 24x36mm.
Dzięki
O ten przelicznik mi chodziło wlasnie.
:)
Czyli mam 420mm...no nieźle.
Czyli włączając telekonwerter w puszce mam razy dwa - czyli 840mm?
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Dzięki
Niby tak, ale jak to robi wycinek z kadru a następnie go powiększa to jakość spada.
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Dzięki
Telekonwerter w puszce to nic innego jak crop. Wycinasz sobie tylko środkową część kadru.
Do filmowania to jeszcze się nadaje, ale do robienia zdjęć ....
Jesli mam matryce 16 to x2 telekonwerter daje mi i tak 8 ?
Czyli i tak jest niezle :)
Do netu taki obrazek to aż za duzo :)
Ps.
Na wyświetlaczu wyglada to całkiem fajnie...
1 załącznik(ów)
A Tak wygląda zestaw z fa 43mm, żeby nie przejściówka, szkło wyglądałoby jak projektowane pod m4/3:wink:.
Załącznik 113549
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Jesli mam matryce 16 to x2 telekonwerter daje mi i tak 8 ?
...
Nie, powierzchnia zmniejsza się 4 razy. Może to i fajne, ale z równym, a w zasadzie to nawet z lepszym skutkiem możesz sobie wycinać te 4 w czasie obróbki.
To jak wytłumaczyć fakt, ze zdjecie zawsze ma 4608x3456 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
To jak wytłumaczyć fakt, ze zdjecie zawsze ma 4608x3456 ?
Interpolacja, inaczej (upraszczając nieco) powiększanie zdjęcia. Podobną operację można zrobić dowolną przeglądarką do grafiki.