Bo czasem się dziwne rzeczy dzieją. Spróbuj jeszcze raz tej metody, tylko rozszerzenie rawa zmień na małe litery. U mnie np, Iceweasel nie widzi plików plik.JPG; za to widzi plik.jpg
Wersja do druku
Nawiasem mówiąc, oddzielnym projektem i programem który radzi sobie z x-trans, to Lightzone. To nic innego, jak kolejna ciekawa wywoływarka rawów - może się podobać (dużo presetów wbudowanych).
Wow! Lightzone - fajny program, bardzo lubiłem nim poznałem ACR i PSa ;-)
Ale ciekawe, bo Lightzone nie jest wspierany już, a RAWy z x-trans czyta??? Z takiego np. X-T1???
[EDIT]
O widzę, że z komercyjnego produktu, zamkniętego przeszedł w open source. Ciekawe zaiste!
T.
Dokładnie, firma odpowiedzialna za Lightzone (Lightcraft) upadła, a źródła Lightzone przekazała społeczności. Teraz projekt jest opensource, aktualizowany na bieżąco (w tym odczyt najnowszych formatów raw) a przy jego rozwoju pracuje niekiedy nawet... część ekipy z byłego Lightcraft.
testowałeś tego lightzone? warto to instalować?
Świetna sprawa!!! Dzięki za info. Uważałem Lightzone za super program.. spore możliwości to miało i zdecydowanie (wg. mnie) lepiej się tym było posługiwać niż np. takim Lightroomem ;-)
Superowy program dla kogoś kto nie chce wydawać kasy na PSa czy LR. Tu dostaje naprawde niezłe możliwości.
T.
tu nawet nie chodzi o wydawanie kasy bo wielu programów nie kupisz w wersji na Linuxa. A ten Lightzone działa!!!
Właśnie odpaliłem wersję testową Lightzone na Debianie Jessie.
Śmiga :)
Plus rep dla salvadhora :mrgreen:
Przeniosę z innego wątku dyskusję bo tu bardziej odpowiednie miejsce, zwłaszcza tytuł wątka:wink:.
@Bodzip, piszesz, że odszumianie jest, OK, ale w którym miejscu ? Tak dokładniej. Pomimo używania wielu różnych programów nie mogę się tu odnaleźć kompletnie. Może taka informacja przydać się też innym potencjalnym użytkownikom, tym bardziej, że Darktable pojawił się na Windows i to darmowy program. Z tutkiem dobry pomysł. Na razie w skrócie poproszę o tą lokalizację odszumiania:)
Edit. Jak dla mnie mogłoby być umiejscowione np. tu za wyostrzaniem:
Załącznik 195195
Ok, proszę bardzo.
Po pierwsze i podstawowe - należy do programu dodać filtry. Dodajesz te które używasz, możesz wszystkie...
Załącznik 195196
Odszumianie będzie w przedostatniej zakładce
Załącznik 195197
Załącznik 195198