stałoogniskowy to "fixed focus" a nie solid, solid znaczy stabilny, solidny, dobrze wykonany.
w zdaniach zaczynających się od Will brakuje podmiotu.
Wersja do druku
stałoogniskowy to "fixed focus" a nie solid, solid znaczy stabilny, solidny, dobrze wykonany.
w zdaniach zaczynających się od Will brakuje podmiotu.
O wyższości OIS nad IS piszą w różnych testach.
Nie widziałem jeszcze testu w którym zmierzono by odwrotnie. Coś chyba w tym jest... Może 0,5EV, może 1EV ale OIS chyba działa nieco sprawniej.
Jeśli to ma być otwarty system 4/3 to może by tak wszystko w nim było 100% kompatybilne?
Obiektywy Leica mają pierścień przesłony który w Olkach nie działa. Obiektywy Zuiko nie działają z AF w LiveView Panasa. OIS w Leikach nie działa tak dobrze z body Olka jak z body Panasa. Na mój gust - IS Olka ma przewagę że działa z każdym obiektywem, ale jak już się trafi obiektyw z OIS, mógłby Olek korzystać automatycznie (ma przecież informację ze styków co to za obiektyw) z OIS.
Poza tym stabilizacja to mechanizm który porusza (matrycą, szkłem), jakiś czujnik oraz soft. Teoretycznie Olek z IS i szkłem OIS ma większy zakres korekty lub szybszą możliwość korekty z użyciem dwóch mechanizmów niż jednego. Trzeba by tylko napisać soft który to obliczy i zrealizuje.
Rozpowszechnienie 4/3 jest w dłuższej perspektywie korzystna i dla Olka i dla Panasa, więc powinni się dogadywać.
Jeszcze pytanie do Olympusa:
Is there any sense using XD-cards in Olympus bodies? XD is slower and more expensive than CF and SD.
Will be any XD cards with CF performace in future? Why are there 2 slots in Oly bodies, if XD is useless? Maybe the good idea is 2 slots for CF or one for CF and one for SD? Or 3 slots (CF, SD and XD).
Ekhm zastanów się jeszcze raz.Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Stało ogniskowy to single focal lenght :)
to także :), ale na pewno nie solid :)
http://www.cameralabs.com/reviews/Ol..._14-50mm.shtmlCytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
"...the body-based IS system appears slightly more effective than the lens-based one..."
wlasnie dlatego, ze jest otwarty, nie mozna wymusic u producentow kompatybilnosci w kwestiach, ktore nie sa wymagane w zalozeniach tego systemu. regulacja kwestii stabilizacji czy przyslony ustawianej za pomoca pierscienia na obiektywie nigdy nie byla takim zalozeniem.Cytat:
pierwsze slysze. dysponujesz jakimis danymi, ktore moglyby to potwierdzic?Cytat:
a kto ci broni wylaczyc stabilizacje w body i wlaczyc ta w obiektywie? cale szczescie, ze nie dzieje sie to automatycznie... niech uzytkownik sam decyduje za siebie.Cytat:
to jest niemozliwe ze wzgledu na sprzezenie zwrotne. ta kwestia juz byla tutaj omawiana. stabilizacja w body jest zaprojektowana dla nieporuszajacego sie ukladu szkiel, a stabilizacja w obiektywie jest zaprojektowana dla nieporuszajacej sie matrycy.Cytat:
a zeby nie bylo OT, to stalki mozna nazwac po prostu "primes" :).
Cytat:
Zamieszczone przez grizz
PRIME LENS
Cytat:
Prime lens is a photographic lens whose focal length is fixed, as opposed to a zoom lens, which has a variable focal length.
Are you going to put SWD into Top Pro lens like 35-100 and 90-250?
Mam tylko nadzieje, ze wysylacie te pytania takze na PW lub email. Bo dobrze sie je czyta ale jeszcze lepiej by sie czytalo kiedys odpowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez Jack
Czyba nie czytujesz całych wątków:Cytat:
Zamieszczone przez krzychor6230
JackCytat:
Zamieszczone przez Jack
Kiedy będą odpowiedzi???