Odp: Program typu Lightroom
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
No tak ale Lightroom robi się pewnego rodzaju standardem ;-) Zakładając że go nie znam, warto porzucić Olympus Viewer, przy amatorskim zastosowaniu, a może jednak warto nauczyć się nowego ? (pomijając aspekt finansowy).
1. A OV Ci nie wystarcza ogranicza CIę jakoś?
2. Czego potrzebujesz - jakie program ma mieć zadanie - tylko wywoływarka, czy coś jeszcze?
3. Jeżeli nie jesteś przekonany do Lightrooma, a OV Ci nie pasuje, to sprawdź darmowe programy, ale sprawdź, tzn poużywaj przez jakiś czas, bo żonglerka w ciągu dnia-dwóch nic tak naprawdę Ci nie powie.
Moja opinia - bierz to co najlepiej z automatu Ci zdjecia wywołuje - o ile silnik jpg aparatu Ci nie wystarcza. Załatwisz tym sposobem 90-95% zdjęć, pozostałe, obrobisz sobie w czymkolwiek co znasz. Bo doświadczenie się liczy.
Cytat:
Witam, czy opłaca się kupować wersję pudełkową Lightrooma 5 ? Koszt ok. 500 zł .
W pytaniu zawarłeś odpowiedź tak naprawdę... Lightroom jeszcze nie tak dawno miał zaporowe ceny. Mam pudełkowe 4.1, nie żałuję zakupu. Oczywiście jak ze wszystkim od Adobe - trzeba trochę posiedzieć, żeby program opanować. Ale warto.
Podepnę się pod ten wątek. Czy ktoś już zrobił profile dla OMD1 do LR, by przynajmniej było od czego wyjść przy obróbce? Może odpowiadające ustawieniom JPG z puszki?
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Kupiłeś nośniki ale legalnie i tak nie możesz używać skoro nie kupiłeś aparatu, do którego programy były dołączone.
Mogę, ponieważ sprzedawca dołączył mi kopie faktury sprzętu który zakupił, a to że ja tego sprzętu nie mam to inna sprawa ; )
Cytat:
Zamieszczone przez
Matick7
Mogę, ponieważ sprzedawca dołączył mi kopie faktury sprzętu który zakupił, a to że ja tego sprzętu nie mam to inna sprawa ; )
I robi nam się z pytania o sens zakupu Lightrooma, wątek jak tu cwaniacko kupić program za 10zł.
I rozumiem, że na tej dołączonej fakturze zmienił dane nabywcy ze swoich na Twoje? Zlituj się chłopie.
No właśnie. Należałoby najpierw zweryfikować czy to faktura na konkretną osobę czy zwykły paragon.
A co do moich oczekiwań. Lightroom jest OK, ale nie znam innych. Czy np. Corel daje radę ? Dla mnie taki program powinien mieć dużo różnych gotowych presetów. Czyli przeróżne WB, sepia + inne efekty, no i oczywiście wszystkie te suwaczki do zabawy barwą, naświetleniem, kontrastem, ostrością, winietą itd itd. Im więcej tym lepiej. Chodzi mi o legalność w dużej mierze - wydając 300 zł na program, który zakupił ktoś na siebie, no to trochę kicha. Lepiej ściągnąć z Chomikuj wyjdzie na to samo.
500 zł to już nie jest mało - chcę rozsądnie wydać pieniądze i prawdę mówiąc wolałbym wydać nieco mniej.
Takie coś znalazłem jeszcze:
Magix Photo Graphic Designer - ciekawe czy daje radę FotoSzopa zastąpić :)
Nie wiem, ja korzystam z ACDSee PRO 7 + GIMP i jestem zadowolony. ACDSee niby kosztuje 199$, ale i tak cały czas lecą jakieś promocje i można przyjąć, że kosztuje maks. 100$ zależnie od promocji, na którą się trafi.
ahutta...nie zgadzam się do konca z Tobą. Weźmy taki przykład, ze sprzedałem aparat.... teoretycznie nie mogę używać programu bo byl przypisany do danego sprzętu? Program dostałem gratis razem z aparatem. Mogę więc z nim zrobić co zechcę. No chyba, że chodzi Ci o to bym dał go komuś gratis ;)
Uhm, kupujesz laptopa z "gratisowym" Windowsem w komplecie, sprzedajesz laptopa i Windowsa możesz dalej używać?
"Mogę z nim zrobić co zechcę" jest obwarowane zapisami licencji, a w każdym przypadku oprogramowanie w wersji OEM, czyli takie "dodawane" do sprzętu jest do niego przywiązane jak Jaś do Małgosi.
Ja kiedyś używałem Capture One Pro 5, program b. mi się podobał ale niestety nie posiadał zarządzania biblioteką zdjęć jak LR.
Z darmowych ciekawy jest Darktable.