Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Ja poleciłbym jeszcze Capture One dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy od LR ale trochę bardziej "sprzętożerny" (pro lub express w zależności od potrzeb). Najlepiej pobaw się darmowymi wersjami próbnymi i sam podejmij decyzję, który program bardziej Ci odpowiada. Angielskim bym się nie przejmował bo te programy nie są aż tak skomplikowane i można znaleźć mnóstwo tutoriali na sieci.
Na razie przeglądałem GIMPA, ale zbyt intuicyjny nie jest. Pewnie ma duże możliwości, ale wszystkie lekcje dla początkujących poświęcone raczej grafice jako takiej [rysowanie jakichś kształtów itp.] niż zdjęciom. Ale na razie zbyt dużo czasu mu nie poświeciłem.
Osobiście korzystam z pełnej wersji PS natomiast polecam Ci Photoshop Elements 12. Ma większość narzędzi standardowego PS w wersji 6, jest tani, świetny dla kogoś kto zaczyna i można nim zrobić naprawdę świetne rzeczy. Koszt to około 320 zł. Wersje poprzednie możesz znaleźć na allegro sporo taniej. Tutaj link do sklepow z wersja 12. http://www.ceneo.pl/26674846
Gimp jest do grafiki. Programu tego typu potrzebujesz w zasadzie głównie do tego, żeby coś ze zdjęcia wystemplować, np. pryszcze na twarzy, albo pobawić się w fotomontaż, np. nałożyć na siebie jakieś fragmenty różnych zdjęć. Potrzebujesz do tego najwyżej kilku narzędzi, cała reszta Cię nie interesuje.
Do wszystkiego innego, co nie wymaga takich działań, czyli pewnie do 90% zdjęć, używasz Lightrooma. Polecam też filtry Nik Software do niego.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Najbardziej uniwersalne to będzie połączenie Lightrooma i darmowego Gimpa.
YES, YES, YES!!!!
GOOD POST!
pozdro
Z swej strony także poleciłbym Photoshop Elements. Najlepiej w najnowszej wersji czyli 12 bodajże. Program intuicyjny, niezbyt drogi (interfejs w PL) i otworzysz nim też pliki RAW z swojego aparatu. Jak przestanie Ci wystarczać wbudowany moduł ACR do obróbki RAW-ów dokupisz ewentualnie później Ligtroom 5. i niczego więcej do zdjęć Ci nie będzie potrzeba.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Z swej strony także poleciłbym Photoshop Elements. Najlepiej w najnowszej wersji czyli 12 bodajże. Program intuicyjny, niezbyt drogi (interfejs w PL) i otworzysz nim też pliki RAW z swojego aparatu. Jak przestanie Ci wystarczać wbudowany moduł ACR do obróbki RAW-ów dokupisz ewentualnie później Ligtroom 5. i niczego więcej do zdjęć Ci nie będzie potrzeba.
Chyba 12 nie ma po polsku.
Znalazłem porównanie wersji:
http://www.adobe.com/pl/products/pho...ing-guide.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Chyba 12 nie ma po polsku.
Jest po polsku. Cena nieco powyżej 300zł.
Nie ma w PL wersji do testowania (trial 30-dniowy) z tego co wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jest po polsku. Cena nieco powyżej 300zł.
Nie ma w PL wersji do testowania (trial 30-dniowy) z tego co wiem.
Dokładnie, a polska jest na przykład tu: Photoshop Elements 12 PL win