Odp: Olympus M.Zuiko Digital 45 f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie ma takowego :(
Ale jest ZD50/f2.0 :)
pozdro
Kolega nyny dobrze radzi. Jeśli nie chcesz przerzucać się na mikro to sprezentuj sobie właśnie ZD 50. Swoją drogą ja mając 4/3 fociłem używając Sigmy 50 1.4 i byłem bardzo zadowolony. Na sieci pewnie znajdziesz różne opinie, że trzeba trafić na dobrą sigmę. Nie wiem il ejest w tym prawdy, tak czy owak moja była chyba świetna.
Hmm,a nie lepiej zakupić używany jakiś korpus m4/3 (np. gf1,epl1) i do niego dokupić nowego 45mm 1.8? Myślę,że wyjdzie nawet taniej niż sam używany obiektyw ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Hmm,a nie lepiej zakupić używany jakiś korpus m4/3 (np. gf1,epl1) i do niego dokupić nowego 45mm 1.8? Myślę,że wyjdzie nawet taniej niż sam używany obiektyw ;)
mZD45 -1099 (nówka) zł, chyba to jest standardowa cena ? używka 900 zł
gf1/epl1- 300 - 500 zł , co daje w okolicy 1200 - 1500 zł
używkę ZD50 mozna wyrwać za 1000 do 1200 zł
więc chyba nie bardzo się opłaca ? na dodatek 45 jest bez makro
pytajacy już chyba ma jakieś szkła do 4/3, więc dokupienie ZD50 to idealne rozwiazanie spełniajace wymogi ogniskowej w okolicy 45mm
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
mZD45 -1099 (nówka) zł, chyba to jest standardowa cena ? używka 900 zł
gf1/epl1- 300 - 500 zł , co daje w okolicy 1200 - 1500 zł
używkę ZD50 mozna wyrwać za 1000 do 1200 zł
więc chyba nie bardzo się opłaca ? na dodatek 45 jest bez makro
pytajacy już chyba ma jakieś szkła do 4/3, więc dokupienie ZD50 to idealne rozwiazanie spełniajace wymogi ogniskowej w okolicy 45mm
Nie wiem zbytnio jaka jest cena ZD50 ,na allegro widzę używaną jedną za 1300zł drugą za 1750 zł... dlatego wysunąłem takową opcje,ponieważ w podobnej cenie mamy kolejny aparat na zapas,zapewne mniejszy,być może dający możliwość filmowania(nie wiem jaki aparat ma kolega potrzebujący obiektywu) wraz ze świetnym obiektywem portretowym :).
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Nie wiem zbytnio jaka jest cena ZD50 ,na allegro widzę używaną jedną za 1300zł...
Ja E-P1 i mZD 45mm kupiłem używane w sumie za 1300 PLN jak zacząłem przygodę z mikro i mimo, że E-P1 można zaliczyć do kategorii zwinny żółw ;) to i tak radochy ten duet dał sporo, jak się nie sprawdzi zawsze można sprzedać bez straty.
Dwa dni temu w jednym sklepie miałem okazję podczepić 45mm do mojego GX1.
Nie wiem czemu ale obiektyw miewał czasem problemy z ostrzeniem, ogólnie powtarzalność pracy AF była taka sobie. Warunki w sklepie nie były najlepsze ale moja stałka 14mm nie miała żadnych problemów.
Ciekaw jestem czym to mogło być powodowane? ogólnie nie słyszałem skarg na ten obiektyw.
Moznaby mnozyc poczawszy od samej roznicy w ogniskowej 14, a 45, to kosmos, kolejna sprawa, ze w roznych warunkach, roznie te szklo sie zachowuje. Jedynym moim spostrzezeniem jest to, ze trzeba trafiac w kontrasty, inaczej sobie pojezdzi.
pozdroofka
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Moznaby mnozyc poczawszy od samej roznicy w ogniskowej 14, a 45, to kosmos, kolejna sprawa, ze w roznych warunkach, roznie te szklo sie zachowuje. Jedynym moim spostrzezeniem jest to, ze trzeba trafiac w kontrasty, inaczej sobie pojezdzi.
pozdroofka
Dzięki
Zastanawiałem się czy to może być wina gorszego działania Olka z Panasem czy może softu. Obiektyw właśnie potrzebował b.wyraźnych kontrastowych scen.
http://tomnguyenstudio.com/blog/2014...ns-comparisons
Porównanie mZD45 vs. PL42,5 vs. mZD75. Bardzo ładnie rozegrane ze strony Oly!
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Lipa, w drugiej serii modelka na zdjęciu z PL jest dużo mniejsza niż na pozostałych, co uniemożliwia sensowne porównanie rozmycia tła.