Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Tak powinno być?
Może być nawet nieco większe. Tu nie ma jakiegoś przymusu, że tak powinno być. Powinieneś brać tylko pod uwagę, ze rozmiar w jakim wstawiasz nie jest przypadkowy, a chcesz aby w tym rozmiarze oglądał potencjalny widz. Teraz wstawiłeś 1024x768pix i takie zdjęcie mieści się na monitorze podejrzewam ponad 90% użytkowników. Pomijam tu telefony komórkowe, bądź inne siakowes tablety.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
...Ja jak kliknę w te duże to robi mi się mniejsze....
Kliknij w to co wstawiłes (nie miniatury) od 1 do 9 i tak z 3 razy na każde zdjęcie, czy aby na pewno robi sie mniejsze?
Możesz spokojnie wstawiać tak jak w tutku tylko zmniejszaj przed wstawieniem foty do 1024 albo 1280, i jak najmniejszą kompresję stosuj tak by zdjęcie miało ok 500kb do 800kb wtedy lepiej jakość ocenić. Do galerii warto większe pliki wstawiać, ja daję 1280 jeśli to jest zdjęcie, panoramy to albo 1600 albo 1920 na dłuższym boku.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Możesz spokojnie wstawiać tak jak w tutku tylko zmniejszaj przed wstawieniem foty do 1024 albo 1280, i jak najmniejszą kompresję stosuj tak by zdjęcie miało ok 500kb do 800kb wtedy lepiej jakość ocenić. Do galerii warto większe pliki wstawiać, ja daję 1280 jeśli to jest zdjęcie, panoramy to albo 1600 albo 1920 na dłuższym boku.
Yamada dobrze prawi i tego się trzymaj:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Yamada dobrze prawi i tego się trzymaj:)
OK, to sprawy porządkowe mamy za sobą, a co ze zdjęciami, na co zwracać uwagę, co poprawić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
a co ze zdjęciami, na co zwracać uwagę, co poprawić?
Popatrz na moja wersje Swojego zdjecia i na swoja.Znajdz wszystkie roznice a bedziesz wiedziec co chcialem napisac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Popatrz na moja wersje Swojego zdjecia i na swoja.Znajdz wszystkie roznice a bedziesz wiedziec co chcialem napisac.
Dzięki. Ja widzę wyostrzenie i zmienioną kolorystykę. Coś jeszcze powinienem zobaczyć?
Ostrość powinienem chyba mieć właściwą już z aparatu bez dalszej obróbki. Próba zwiększania głębi ostrości powodowała zbytnie wydłużenie czasu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
...
Ostrość powinienem chyba mieć właściwą już z aparatu bez dalszej obróbki. Próba zwiększania głębi ostrości powodowała zbytnie wydłużenie czasu.
Nie będziesz miał ostrości z aparatu jak zmniejszasz wielokrotnie plik, przecież wyrzuciłeś większa część pikseli poza zdjęcie i trzeba je wygładzić w programie, do tej czynności potrzebne jest odpowiednie programowe podostrzenie. Wygląda na to ,że musisz pomyśleć o świetle i/lub statywie do macro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dzięki. Ja widzę wyostrzenie i zmienioną kolorystykę. Coś jeszcze powinienem zobaczyć?
Ostrosc moze bedzie wystarczajaca do wydruku w jakiejs tam wielkosci.Jednak do neta obraz nalezy wyostrzyc.Wyostrzyc to nie znaczy klik w programie "wyostrz"To troche bardziej rozbudowana czynnosc.
Przy tego typu kadrze ostrosc powinna byc w kazdym miejscu.Niekoniecznie powodowac bedzie wydluzenie czasu jej zwiekszenie.Glebie ostrosci zmnieniasz przyslona.Jednak jesli zastosowanie najmniejszego otworu wzglednego nie obejmuje calego obszaru to wtedy robimy "sklejke" z kilku roznych kadrow.
Tak,cos jeszcze powinienes dostrzec.
Odnośnie samych zdjęć to według mnie tragedii nie ma. Najbardziej się mi podoba 7 i 9. Na 9-tce, fajny bokeh.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak,cos jeszcze powinienes dostrzec.
Chodzi o kontrast?