Odp: O stabilizacji - kiedy zbędna, a kiedy wręcz szkodzi
Najlepiej zrób samodzielny test.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Najlepiej zrób samodzielny test.:grin:
Trochę robiłem, przy kiepskim oświetleniu i nie byłem zadowolony z żadnej opcji [trochę lepiej było ze stabilizacją, ale też nie do przyjęcia]. Fotograficznie jestem żółtodziobem i wolałbym skorzystać z doświadczenia innych. Na razie ilość ustawień, opcji, wariantów powoduje moje lekkie zagubienie :wink:
1 załącznik(ów)
Spokojnie kolego to kwestia ...wprawy i okoliczności. Ja mogę podać własny przykład. Statyw na płytach między torami na przejściu służbowym dla kolejarzy. Odległość od pociągu ok 10 m. Pociąg przejeżdża i "stuka" na torze. Ja to czuję pod stopami. E-30 i 12-60 na statywie stabilizacja włączona, ciemno jak w d... czas naświetlania ok 40 sek. I zrobiłem taką fotkę jaką ostatnio wstawiłem do galerii. Zerknij czy jest OK.
To oczywiście nie oznacza że ze mnie autorytet, ale trochę sobie tak czasem trenuję i efekt jest niezły.:grin:
Oto efekt- wersja 2..Załącznik 106500:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Trochę robiłem,
Robiles z jaka? Z pionowa,pozioma czy obydwiema razem.Jakie obiekty,jakie dragania byly??????.Troche konkretniej by sie przydalo opisac.
PS.Nigdy tej opcji nie testowalem.Mam to wylaczone.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Robiles z jaka? Z pionowa,pozioma czy obydwiema razem.Jakie obiekty,jakie dragania byly??????.Troche konkretniej by sie przydalo opisac.
PS.Nigdy tej opcji nie testowalem.Mam to wylaczone.
U mnie jest symbol S-IS1 - opisane jest to jako "stabilizacja włączona", pozostałe 3 są opisane jako do panoram.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Pociąg przejeżdża i "stuka" na torze. Ja to czuję pod stopami. E-30 i 12-60 na statywie stabilizacja włączona
Stabilizacja też pewnie czuła te drgania więc może i pomogła zamiast popsuć. Ja robiłem czasami fotki na silnym wietrze ze statywu i stabilizacji nie wyłączałem. Na wizjerze było widać jak obraz "lata" więc stabilizacja miała co robić :). Jutro postaram się porównać jak wyglądają fotki ze stabilizacją i bez w "warunkach studyjnych'".
Symbol jest OK, rób foty im trudniejsze tym lepiej. Jak masz funkcję opóźniania lustra też używaj, wyczujesz co i jak. Powodzenia:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
U mnie jest symbol S-IS1 - opisane jest to jako "stabilizacja włączona", pozostałe 3 są opisane jako do panoram.
A ta do panoram to czasem nie jest taka?
S-IS Auto = Landscape Panning
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A ta do panoram to czasem nie jest taka?
S-IS Auto = Landscape Panning
tak, ale jest jeszcze oddzielna dla panoram pionowych S-IS3 i oddzielna dla poziomych S-IS2.
---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:27 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Symbol jest OK, rób foty im trudniejsze tym lepiej. Jak masz funkcję opóźniania lustra też używaj, wyczujesz co i jak. Powodzenia:grin:
Jutro popróbuję w terenie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
tak, ale jest jeszcze oddzielna dla panoram pionowych S-IS3 i oddzielna dla poziomych S-IS2.
Ja bym to widzial troche inaczej,ale ja stary dziad i moge sie mylic.
Wiec nie pozioma panorama tylko wlaczona stabilizacja do prowadzenia obiektu w poziomie.(potocznie panning)Np szybko poruszajacy sie rowerzysta,albo samochod.A w pionowej sytuacji np. chlopak wyskakujacy na deskorolce do gory albo niektore ujecia w motocrossie.
Tak sobie mysle,ze to to raczej bedzie.Stabilizacja pomoze Ci zachowac ostrosc na glownym elemencie a jednoczesnie prowadzac aparat na jakims tam czasie rozmyjesz tlo.I jest i wilk syty i wrona cala