Odp: Jaki papier B&W wybrać
I co tu dodać jeszcze, wszystkie uwagi są jak najbardziej na miejscu...Dodam, że "rozśmieszyła" mnie zwykła żarówka w powiększalniku, gdzie wymagania są dużo większe.
Bardzo celna uwaga o poprawności naświetlenia i wywołania negatywu, gdzie w najciemniejszych miejscach można przez film odczytać drukowany tekst.
Przy prawidłowym negatywie zawsze używałem papieru normal karton i błysk oczywiście.. Wywoływanie na macie daje ciekawy efekt ale tylko na dużych fotogramach.
Papiery z "fakturą" jak np jedwabiste, perłowe utrudniają np. późniejsze skanowanie, gdzie światło z lampy skanera rozprasza się na zdjęciu w różne strony...
I Ważna uwaga. Wywołane i utrwalone zdjęcie w ciemni, zawsze będzie się wydawało ciemniejsze niż jest w rzeczywistości.. Warto pierwsze odbitki sprawdzić w świetle dziennym, bądź choć normalnym żarowym (schowawszy wcześniej nienaświetlone papiery :grin:) .
Powodzenia Ja już wyrosłem z tego i nie zamierzam wracać...z..............lenistwa choćby:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
czmielek
Negatywy powinienes mieć stosunkowo miękko wywołane tzn. najciemniejsze partie na negatywie powinny przepuszczać wystarczajaco swiatłażeby widzieć przez nie litery w gazecie.
Rozumie,ze negatwy ma byc wlozony do powiekszalnika...i wtedy eksperymeny???
Nie w świetle dziennym przy oknie powinno być widać literki.
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
Rozumie,ze negatwy ma byc wlozony do powiekszalnika...i wtedy eksperymeny???
Kladziesz na gazecie negatyw.W najciemniejszych miejscach negatywu druk tekstu z gazety powinien byc jeszcze ciemniejszy a przez to do rozczytania.Na perforacji cyfry i litery powinny byc o ostrych krawedziach i klarowne.Zadymienie swiadczy o przewolaniu w za wysokiej temperaturze.Przy dalszej "czytalnosci" tekstu.Chyba to tak bylo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kladziesz na gazecie negatyw.W najciemniejszych miejscach negatywu druk tekstu z gazety powinien byc jeszcze ciemniejszy a przez to do rozczytania.Na perforacji cyfry i litery powinny byc o ostrych krawedziach i klarowne.Zadymienie swiadczy o przewolaniu w za wysokiej temperaturze.Przy dalszej "czytalnosci" tekstu.Chyba to tak bylo.
Wszystko zrobilem wg. instrukcji.....NIC nie widac lub b.slabo.Bedzie nowy film,nowy eksperymeny.
Dzieki za podopwiedzi.
To że nic nie widac to nie znaczy że jest od razu źle. Taki negatyw powinno dać się spokojnie kopiować pod powiekszalnikiem z mieszaczem ale pod kondensorem moga być problemy. Prawdopodobnie masz przewolany negatyw a jesli do tego stosowałeś aparat z miechem jest wielce prawdopodobne że miech puszcza światło i stąd prześwietlenie...
Cytat:
Zamieszczone przez
czmielek
To że nic nie widac to nie znaczy że jest od razu źle.
To jest pocieszajace...:!:
Aparacik,normalny....jak mi sie uda zeskanowac to wrzuce fotke.
Moje pierwsze proby z filmem czarno-bialym.Ilford400plus
U mnie wyszły pierwsze odbitki w sumie to z 25 :) - spędziłem z 8 godzin w ciemni, i muszę Wam powiedzieć, że to jest zajebiaszcza sprawa! Pierwsze 3 to kosz, kolejne 3 to próbniki naświetlenia, ale pozostałe to już w sumie w 80% dobre strzały! (chociaż chemia capi niemiłosiernie - wyszedłem jak na haju) Zapisałem parametry dla każdego zdjęcia i teraz usiądę i będę analizował, bo jest co. Ogólnie odbijałem 18x13 cm i czasy jakie mi wychodziły to 1,2s (tak średnio) - przysłona 5,6 (zaczyna się od 4,5) ogniskowa 80mm
Tutaj mam pytanie, jaka dokładnie jest relacja między czasem naświetlania a przysłoną? Da się jakoś tak mniej więcej wyliczyć o ile muszę zwiększyć czas, przymykając przysłonę? I na jakiej najlepiej naświetlać zdjęcia? Wystarczy to 5,6 czy jeszcze bardziej przymknąć? Na co dokładnie przysłona wpływa?
Dzięki
f.
P.S. znalazłem 25 letni papier i działa :))
I jeszcze mam jedno pytanie, ponieważ przechodzę teraz na papiery FB takie dokładnie: http://fotociemnia.pl/papier-czarno-bialy-baryt/140-ilford-fb-fiber-18x24-25-1k-5k.html
Powiedzcie jak najlepiej to suszyć, aby osiągnąć najlepsze efekty, suszarka?szyba?sznurek?