Odp: [glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
"Największy skrót" niezbyt trafiony, ilość klatek nie ma nic do rzeczy (..)
Przepraszam, co w nim nietrafionego? Ilość klatek ma tu wszystko do rzeczy, bo HDR to sklejanie kilku klatek o różnych ekspozycjach a DRI to sklejanie tej samej klatki wyrawionej na kilka ekspozycji.
Innymi słowy HDR na swój początek przed fotografowaniem (ustalasz ile klatek i z jakim skokiem ekspozycji robisz), a DRI powstaje po fotografowaniu - na komputerze suwasz suwakiem ekspozycji i wyrawiasz na różnych ustawieniach.
Szanowny forumowiczu fret, jeśli uważasz jakąś tezę za fałszywą lub nietrafioną, to bądź na drugi raz konkretny i podaj właściwą interpretację zamiast rzucać tekstem "niezbyt trafiony". Bądź rzetelny w swojej krytyce.
Wracajac do fotek, dobrze, ze autor napisal, iz to fanaberia.
Kadry jakies takies, duza czesc mi nie lezy.
Kalendarz kojarzyl mi sie zawsze z fajna trescia (patrz chocby Olkowy).
Oczywiscie, wszystko to rzecz gustu.
Na ten przyklad ja jak co roku robie kalendarz z dzieciakami dla rodziny:)
pozdrowionka
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Wracajac do fotek, dobrze, ze autor napisal, iz to fanaberia.
Kadry jakies takies, duza czesc mi nie lezy.
Cale zycie stac nie bedzie:mrgreen::mrgreen:zadna czesc czy duza czy mala.:-P
A jesli juz fanaberia i kadry nie takie to moze szopa zatrudnic,nie mowie o jeleniu na peronie ale ociupinke "artyzmu"Załącznik 104535Załącznik 104536
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Przepraszam, co w nim nietrafionego? Ilość klatek ma tu wszystko do rzeczy, bo HDR to sklejanie kilku klatek o różnych ekspozycjach a DRI to sklejanie tej samej klatki wyrawionej na kilka ekspozycji.
Innymi słowy HDR na swój początek przed fotografowaniem (ustalasz ile klatek i z jakim skokiem ekspozycji robisz), a DRI powstaje po fotografowaniu - na komputerze suwasz suwakiem ekspozycji i wyrawiasz na różnych ustawieniach.
Szanowny forumowiczu fret, jeśli uważasz jakąś tezę za fałszywą lub nietrafioną, to bądź na drugi raz konkretny i podaj właściwą interpretację zamiast rzucać tekstem "niezbyt trafiony". Bądź rzetelny w swojej krytyce.
Szkoda czasu na bicie piany. Pisz do gości z DXO, oni oferują "single shot HDR (RAW only)" i nie pisz elaboratów o wywoływaniu RAW-ów, bo klatka jednak jest jedna.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Szkoda czasu na bicie piany. Pisz do gości z DXO, oni oferują "single shot HDR (RAW only)" i nie pisz elaboratów o wywoływaniu RAW-ów, bo klatka jednak jest jedna.
Napisałem w temacie dwa zdania. Jeśli to dla ciebie już "elaborat" to nie będę cię nakłaniał do czytania definicji.
Ale może ktoś inny się zainteresuje i ->kliknie<-
EOT
Moim zdaniem lepiej byłoby zaprezentować co miesiąc inną stację - dwa razy jest Wrocław Główny, o ile rzecz jasna jest ich w mieście 12. Co do samych fot nie będę się wypowiadał jest to Twój wybór.
Krótko odpowiadając - przykładowo lipiec maj kwiecień to hdr'y ; ) - E-3 to nie demon jakby mogło się wydawać z zestawienia nieba i ciemniejszych partii.
Co do DRI nie do końca miałem rozeznanie w tejże technice - nadrabiam.
Co do fajności treści to kolej może i jest nieciekawa ale jak się żyje tematem na codzień to... nawet kozioł oporowy ma w sobie wiele mleka. Nie mam ambicji dawać cioci Irenie tychże zdjęć tylko dlatego że to moje foty - kalendarz o ile powstanie będzie adresowanych do kogoś kogo zaciekawi - zresztą będąc troszkę uszczypliwym Janeczka powiem że niekoniecznie jego dzieci były by dla mnie interesujące (może dla przedstawicieli lokalnej parafii owszem)... poprosiłem jedynie o ocenę zdjęć jako takich a nie o zasadność wyboru tematyki.
---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post był o 21:59 ----------
To nie jest jedyny branżowy kalendarz który rozważam - kolekcjonuje stare pocztówki (wydane do 1945 roku) w tematyce wrocławskich dworców i po starannym zeskanowaniu i wyselekcjonowaniu również postanowiłem ułożyć część zbiorów w 12 miesięcy - oto efekt:
styczeń
luty
marzec
kwiecień
maj
czerwiec
lipiec
sierpień
wrzesień
październik
listopad
grudzien