Odp: Panasonic 12-32mm f/3.5-5.6 Mega OIS
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Ale do kieszeni nie wejdzie, a taki GM1 z 12-32 wejdzie, a małe tele można nosić w drugiej kieszeni ;)
Chyba, że w tej drugiej kieszeni już trzymamy tablet :D
No mam nadzieje, że ta cena po drodze spadnie, bo mnie się mimo wszystko podoba ten maluch :) co do tele w takim wydaniu też uważam za niepotrzebne.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Tylko, że S RX10 będzie od takiego zestawu wygodniejszy i sporo jaśniejszy. Cenowo też pewnie atrakcyjny.
Może i jaśniejszy ale sensor mniejszy więc na czułości się wyrówna. A jak by głównym założeniem GM1 była wygoda to zaprojektowali by go inaczej i nazwali G7. Nie da się zrobić małego i wygodnego body.
Cytat:
Zamieszczone przez
jbator
Może i jaśniejszy ale sensor mniejszy więc na czułości się wyrówna. ...
Ja bym jednak wolał równe f/3,8 niż f/3,5-5,6. Tak konkretnie, to się dziwię, że P nie zrobił 12-32/4. 5,6 w mikrusach to jednak sporo, w najtańszych kitach przejdzie, ale to szkiełko raczej nie będzie należało do najtańszych.
Bo ja wiem czy coś by to zmieniło? OIS'y autofocusy i tak musieli by tam powciskać. Może zyskali by trochę na średnicy ale przecież nie o to chodzi. O znacząco mniejszy obiektyw w tym systemie cięzko, nawet o stałkę, no chyba że mówimy o dekielku Olympusa.
Jedyne czym by mogli powalczyć to gdyby obiektyw w pozycji złożonej chował się częściowo wewnątrz korpusu aparatu.
Czyli 20-tka będzie wystawić poza obrys tego nowego, mikroskopijnego korpusu. No ładny knot...
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Czyli 20-tka będzie wystawić poza obrys tego nowego, mikroskopijnego korpusu. No ładny knot...
Nie knot, tylko fotograficzna biżuteria. Mnie się ten pomysł podoba, tylko wolałbym zooma ze stałym, nawet niezbyt dobrym światłem. Dodałby szlachetności zestawowi.
i nagle okazuję się ,że zapotrzebowanie na 12-32 mm będzie takie samo lub większe jak na 12-40mm Olympusa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
i nagle okazuję się ,że zapotrzebowanie na 12-32 mm będzie takie samo lub większe jak na 12-40mm Olympusa ;)
Myślę, że to zależy od ceny, ale popularności 12-40 raczej nie pobiję :)