Z tej wrzutki pierwsze najbardziej. Ciekawam innych klimatów.
Wersja do druku
Z tej wrzutki pierwsze najbardziej. Ciekawam innych klimatów.
2 i 4 mbsz- najciekawsze.
Poczekam na "jeszcze".
Pozdrawiam.
Bardzo ładne zdjęcia krajobrazowe ale to wiadomo bo autor jest z nich znany. Mnie ciekawi czy będzie okazja zobaczyć inne zdjęcia pokazujące życie finlandzkich ulic i miast.
Dzięki za komantarze.
No właśnie te jeziora, lasy i bagna sa najciekawsze :-) Zależy chyba co kto lubi, my dla nich tam pojechaliśmy ;-)
Hmm... nie za bardzo, raczej nie będzie :-/ Musiałaby ze mną być na wycieczce Bufetową, to by i streety były, a tak raczej tylko przyroda. Zresztą miast unikaliśmy, za miastami jest tam chyba ciekawiej.
No nic, czas wjechać do Finlandii.
Promem z Tallina płynie się około 2 godzin, a cała operacja z zaokrętowaniem trwa około 3 godzin, przy czym dłużej czeka się na wjazd niż wyjazd z promu. Cena za 3 os. i samochód osobowy w jedną stronę - około 110 euro.
Po wystaniu w okropnych korkach na obwodnicy Helsinek ruszyliśmy już sprawniej przez Lahti do Mikkeli na pojezierze fińskie, a dalej przez Joensuu, do niewielkiego (raptem 7 km2) Parku Narodowego Petkeljarvii na pograniczu fińsko-rosyjskim. Przejazd bardzo urokliwy z zasadzie Finlandia przynajmniej w tej części, którą ja zwiedziłem to jeden wielki las z rozsianymi w nim jeziorami, drzewa pojawiły sie tuż za rogatkami Helsinek i tak było, aż na samą północ.
Park Petkeljarvi zlokalizowany wokół kilku jezior jest raczej mało znany, ale pieszo zwiedza się go znacznie lepiej niż bardziej znane i większe parki zlokalizowane na poj. fińskim jak Linnsnsaarii, czy Kolovesi. Schronisko z przytulnymi pokojami otwarte jest do końca sierpnia, załapaliśmy się zatem w ostatniej chwili, ale za to byliśmy sami w całym schronisku.
Okolice Mikkeli pierwszy poranek w Finlandii. Miejsce urokliwe, ale bardzo mglisto, nieco za bardzo.
8.
Załącznik 100151
9.
Załącznik 100152
10.
Załącznik 100153
I PN Petkeljarvii
11.
Załącznik 100155
12.
Załącznik 100156
12.
Załącznik 100157 14. Załącznik 100158
15.
Załącznik 100159
Na tym szlaku szło sie około 3 km. wąskim półwyspem zakończonym w tym miejscu
16.
Załącznik 100160
17.
Załącznik 100154
Pięknie tam, a to pewnie dopiero początek :)
Dawaj więcej, widoki na fotach piękne. :-)
9,11,13,17 - dla mnie są naj z całej ładnej serii. widać na nich twoje zdolne oko do krajobrazu.
napisz z jakim sprzętem pojechałeś na tę wycieczkę
piękne, bardzo klimatyczne zdjęcia :)
Dzieki.
Sprzęt to OMD EM5 z mZD12-50, oraz ZD 9-18, ZD 12-60, ZD 50-200 i mZD 40-150. Drugi aparat to Sony A850 z Minoltą 24-105 i Sigmą 100-300. W zasadzie tylko tych obiektywów używałem, w zależności od potrzeb, długości wycieczki, oraz tego czy potrzebuję szybkiego AF czy mogę pozwolić sobie na MF. Czasem też rodzinne "kotleciki" robiłem kompaktem canona :-)