@Hom_er: z g... bicza nie ukrecisz, z takimi wymaganiami, wiec sie nie drap. Sam zarzuciles wymagania, ktore nie nijak nie wpasowuja sie w dysponowany budzet.
Wiec albo zmienisz nieco arsenal, albo dorzuc grosiwa :)
pozdro
Wersja do druku
@Hom_er: z g... bicza nie ukrecisz, z takimi wymaganiami, wiec sie nie drap. Sam zarzuciles wymagania, ktore nie nijak nie wpasowuja sie w dysponowany budzet.
Wiec albo zmienisz nieco arsenal, albo dorzuc grosiwa :)
pozdro
Musisz z czegoś zrezygnować. O trzech stałkach nie ma mowy, co najwyżej może Ci się uda dorwać jakiegoś kita i stałkę. Z wizjerem też daj sobie spokój, chyba że wyglądasz jakiś starszy model, który jednak będzie się kłócił z ideą jak najlepszej jakości obrazu.
dzięki nyny - a licznik bije ;)
epicure - czyli np. chwalony przez Ciebie na forach Fuji x-e1 (w promocji) zamiast olympusa, bo tam niezły kit i dobra stałka ;)
A myslałem, że ktoś z tym bardziej powalczy ;) - choć muszę jeszcze poczytać o tym e-pl5 ;)
A E-PM2? Matryca ta sama co w E-PL5 i OM-D. Do niego wizjer (VF-2?) m.Zuiko 9-18 (szeroko) + 40-150 (tele) + coś do wyboru: 12/2.0, 17/1.8, 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8, 60/2.8, 75/1.8 - która ogniskowa najczęściej używana - taką dokupić jasną stałkę. Wiem, że 40-150 to obiektyw kitowy, ale zbiera dobre opinie a w tele nie za bardzo jest w czym wybierać (z tym budżetem).
Jak wyjdzie EM-1 (i jeszcze GX7, który pewnie pomiesza w m43) OM-D stanieje i będzie można zmienić E-PM2 + VF-2 na OM-D. Szkła zostaną.
PM2*+VF-2
12/2
25/1.4
45/1.8
Wszystko - mbsz - doskonale wpisuje się w filozofię mikro43, wszystko ostrzy błyskawicznie.
Wszystko można dostać używane w niezłej cenie.
Krajobrazy z PM2 masz na stronie Janko Muzykanta i Bodzipa (ten baardzo lubi 12/2 ;))
Jeżeli nie zależy ci na światłosile to rozważ obiektywy f/2.8 Sigmy.
Napisałem choć i tak uważam, że już kupiłeś "epicure'a".
gietrzy
trochę optymistycznie, bo używane:
E-PM2 to ok. 1500 zł
VF-2 - 500 zł
12/2.0 - 2000 zł
25/1.4 - 2000 zł
45/1.8 - 800 zł
poniżej 6500 będzie ciężko zejść z takim zestawem.
dzięki szafir51 - to byłaby dobra opcja "na przeczekanie" do OM-D ;)
Tylko, że ta promocja Fuji X-E1 kusi (a juz się prawie skończyła)