Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
No i co? Gdzie są ci Ludzie, którzy zarzekali się że na pewno nie będzie stabilizacji?
Ja jestem tu, gdzie teraz. W przeciwieństwie do tych, którzy są tam, gdzie stało ZOMO ;-)
no właśnie - cenę, to też będzie albo zapora, albo ... gwóźdź do trumny Olka E-P5, jak się okaże tańszy niż on, a może tak być (999 euro).
Bodajże Fotopolis podawał cenę 4.299 zł za zestaw podstawowy, czyli pewnie sam korpus. Moim zdaniem to byłaby rozsądna cena.
Oj, szykuje nam się wojenka cenowa w obozie u43 :mrgreen:...
Zestaw podstawowy to może i z kitem 14-42.
Cały czas czekałem na następce contaxa G2, może teraz będzie. Zwłaszcza, że mam jakąś szklarnię.
Co do sampli, nie wiem czym się tak podniecacie, granice wysokiej jakości już dawno zostały osiągnięte. Na co jeszcze można liczyć, poza algorytmami typu styl pod publikę (jak w omd).
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
...granice wysokiej jakości już dawno zostały osiągnięte.
To akurat jedna z tych granic, którą należy przekraczać.
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Co do sampli, nie wiem czym się tak podniecacie, granice wysokiej jakości już dawno zostały osiągnięte. Na co jeszcze można liczyć, poza algorytmami typu styl pod publikę (jak w omd).
Oj, podniecamy się bo jest różnica w jakości generowanego obrazu pomiędzy np. posiadanym przeze mnie E-P3 a wspomianym przez Ciebie OM-D. Definiowanie granicy "wysokiej jakości" jest bardzo umowne.
Poczekamy zobaczymy.
Z Lumixami G był dotąd zasadniczy problem ze skłonnością do przepalania jasnych obszarów (niższa niż w Olkach dynamika) i z kolorowymi plackami na jednolitych ciemnych powierzchniach (znów w Olkach problem był niższy - inny mechanizm tworzenia JPG - ziarnistość ale mniej kolorowa ->lepszy odbiór zdjęcia). Co ciekawsze obie te różnice były widoczne nawet gdy Lumixy i Olki korzystały z tych samych matryc. Jeśli to udało się poprawić, to może być rewelacja i podniesienie poprzeczki dla Olka (no chyba że nowy OMD będzie mieć super matrycę nowej generacji). pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Poczekamy zobaczymy.
Z Lumixami G był dotąd zasadniczy problem ze skłonnością do przepalania jasnych obszarów (niższa niż w Olkach dynamika) i z kolorowymi plackami na jednolitych ciemnych powierzchniach (znów w Olkach problem był niższy - inny mechanizm tworzenia JPG - ziarnistość ale mniej kolorowa ->lepszy odbiór zdjęcia). Co ciekawsze obie te różnice były widoczne nawet gdy Lumixy i Olki korzystały z tych samych matryc. Jeśli to udało się poprawić, to może być rewelacja i podniesienie poprzeczki dla Olka (no chyba że nowy OMD będzie mieć super matrycę nowej generacji). pozdr
No ale znając politykę O. to nowy korpus OM-D będzie kosztował pierdyliard zł, bo mniej niż e-p5 kosztować nie może.