Odp: [Fotopolis] Olympus OM-D E-M5 - opinia Marcina Dobasa
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dlatego pisalem o sprytnym manewerowaniu.
Piszesz o pewnych brakach, zreszta krooko i nie przywiazujac zbytniej wagi do tego, tyle ze to sa gigantyczne braki i niedoskonalosci, i z drugiej strony sobie gdybiesz w temacie hipotetycznych szkiel.
I co, ma ktos kupic puszke, i czekac ile na cos dlugiego, miesiac, rok, dwa, a moze znowu starym zwyczajem Olek sie zawinie i wymysli cos innego?
Wzmianka o uszczelnieniu tez mnie zdumiala, puszka owszem, a w calym systemie poza jednym szklen prozno szukac o tej wlasciwosci komponentow, by zestaw mial sens.
Jeszcze raz powtorze, zostal tutaj zaprezentowany link do artykulu, i mozna chyba sobie podyskutowac prezentujac swoje zdanie.
pozdro
dlatego dyskutujemy.
Warto jest jednak pisać z sensem, bo zarzucasz mi brak wspomnienia o tym, o tym czy o tamtym, p[o czym okazuje się że jak wół jest to napisane w tekście. Może więc zanim zaczniemy dyskutować warto tekst przeczytać.... ?
Powinieneś też podkreślić iż sprytnie nie wspomniałem że to uszczelnienie to norma IPx1 (jeśli dobrze pamiętam)
Nie wiem ile ma czekać - raczej mu nie pomogę i na prawdę chcąc podejść rzetelnie do tematu nie byłem w stanie podać terminu premiery długiego jasnego dobrego szkła... Przepraszam... Napisałem natomiast że nie ma i że pewnie się pojawi i to kwestia czasu.
Dla mnie nie są gigantycznymi brakami i niedoskonałościami albowiem nie jaram się fotografowaniem raniuszków w locie a większość zdjęć mam z zakresu 9-18mm
Jak już piszesz, że się Olek zawinie mógłbyś wspomnieć kiedy... Bo czytam i nie wiem ile mam na to czekać. Miesiąc, rok czy dwa. Nawet jak się Olek zawinie jest jeszcze Panas w systemie o czym sprytnie nie wspomniałeś w "zaowaluowany" sposóbmanewrując i ukrywając prawdy ;)
Ze swej strony kończę polemikę bo myslę że cytaty tekstu w kontekście Twych wypowiedzi są wystarczające...
Nie zarzucalem braku, przeczytaj tym razem Ty ze zrozumieniem o czym pisalem, manewrowanie, niedopowiedzenie i tendencyjnosc to nie substytuty braku.
Piszac o zawijaniu z premedytacja parafrazowalem Twoj wpis o pojawieniu sie w blizej nieokreslonej przyszlosci dlugich jasnych szkiel.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Miales moze sytuacje taka,ze np:Widzimy Pana zdjecie te i te pod takim i takim adresem.Chcemy kupic.Czy ma Pam Rawa FF tych zdjec?.Fotografujac takim a nie innym sprzetem odpowiadasz,ze niestety nie masz.Nie byles "wkurzony" ze akurat nie sprzedarz bo "zaoszczedziles"na wadze.Czy moze po prostu robisz tym co robisz i nie zakladasz,ze ktos kiedys "wielkoformatowego" bedzie chcial kupic.Nie dyskutuje o tym,ze jakosc z mniejszej jest rownie dobra jak z FF.
Miałem ostatnio taką że wszedłem do finału ze zdjęciami i zostałem poproszony o RAwy a okazało się że z jakiś niewiadomych powodów do części zdjęć RAWów nie miałem bo sie cackałem z miejscem na karcie pamięci. Miałem taką, że straciłem kilka zleceń albo obskakiwałem je Canonem piątką bo OMD wygląda nie profesjonalnie.
Ze sprzedażą zdjęcia z takich przyczyn nie mam problemu a zakup OMDka był podyktowany faktem tego, że E3 / E5 nie łapało się w wymogach Japończyków i potrzebowali mieć zdjęcia większe niż 14 mpx.
jeśli speełnia wymogi z subission guidlines - to spełnia... Jesli jest na liście akceptowanego sprzętu to jest. Tu nic nie tracę. No chyba, że względem tych, którzy kupują średni format albo mają jakoś wygórowane rozdzielczości
Czyli Nikon dobrze zrobił wkładając nawet do najtańszych puszek po 24 mpx. Nie ma lipy ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
...
Wzmianka o uszczelnieniu tez mnie zdumiala, puszka owszem, a w calym systemie poza jednym szklen prozno szukac o tej wlasciwosci komponentow, by zestaw mial sens.
....
Mnie natomiast zdumiało, że człowiek, który siedzi na forum codziennie nie potrafi doliczyć się ile jest szkieł uczelnianych w systemie .
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Mnie natomiast zdumiało, że człowiek, który siedzi na forum codziennie nie potrafi doliczyć się ile jest szkieł uczelnianych w systemie .
Oswiecisz?
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Oswiecisz?
pozdro
są na pewno dwa szkła uczelniane MZD 60mm i MZD 12-50.
W m43 chyba jeszcze panas 12-35 jest uszczelniony
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
są na pewno dwa szkła uczelniane MZD 60mm i MZD 12-50.
Oh, moj blad calkiem zapomnialem o 12-50, byc moze, przez to ze lezy gdziesz w szufladzie nieuzywany.
To faktycznie zmienia postac rzeczy, i mamy pelnowartosciowy uszczelniony system sprawdzajacy sie w kazdej sytuacji ;)
Bez mala 5 lat na rynku systemu m4/3 do dyspozycji mamy jeden uszczelniony korpus oraz dwa szkla o tej samej charakterystyce, to chyba coby nie pisac i jakby nie liczyc jednak troszke malo ;)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Oh, moj blad calkiem zapomnialem o 12-50, byc moze, przez to ze lezy gdziesz w szufladzie nieuzywany.
To faktycznie zmienia postac rzeczy, i mamy pelnowartosciowy uszczelniony system sprawdzajacy sie w kazdej sytuacji ;)
Bez mala 5 lat na rynku systemu m4/3 do dyspozycji mamy jeden uszczelniony korpus oraz dwa szkla o tej samej charakterystyce, to chyba coby nie pisac i jakby nie liczyc jednak troszke malo ;)
pozdro
12-35 i 35-100 panasa są uszczelniane. Czyli znamy już 4 szkła. 3 z nich mam to wiem.