Odp: Jak zrobić zdjęcie nocne?
Próbowałam, pobziumkał, pobziumkał i coś tam złapał - ale np w ciemnych pomieszczeniach strasznie głupieje.
Ale zaskoczył mnie na plus, bo myślałam, że MF będzie kompletnie nieużywalny, a tu proszę wyostrzył na lampę.
Im więcej go używam, tym jestem z nigo coraz bardziej zadowolona.
Nie dziwota, że z kitowym obiektywem głupieje - musi miec kontrastowe punkty do ustawiania ostrości :)
3 załącznik(ów)
Taka moja sugestia.
Aparat E-PL1 geniuszem nie jest, ale żeby nie wyostrzyć na AF-ie w takim zdjęciu jak zapodałaś to coś mi się wierzyć nie chce. Chyba.... chyba że robiłaś zdjęcie przez szybę co sugeruje małe załamanie w prawym górnym rogu zdjęcia. To tak, wtedy mogą być kłopoty z wyostrzeniem.
Bardziej zwróciłbym uwagę na walkę z balansem bieli, bo żółto-pomarańczowy zafarb od lamp niszczy to zdjęcie
Załącznik 91062Załącznik 91061
Natomiast, jeśli chodzi o ostrzenie w ciemnym pomieszczeniu, to każdy aparat będzie miał kłopoty. Chyba, że znajdziemy kontrastowy punkt i na niego wyostrzymy.
Przykład - ostrzone na stację benzynową po prawej. AF zadziałał bez problemu.
Załącznik 91063
Jakie załamanie??? To ściana kamienicy i ona tak ma :P
Bodzip, ale te lampy tak walą na pomarańcz :)Nawet przed chwilą wyszłam zobaczyć. Tylko to jest jpg prosto z puszki, a tam miałam ustawione zdjęcie "vivid" i takie trochę podkręcone wyszlo.
No właśnie mnie chodzi o to, że mimo obaw aparat jednak na coś tam wyostrzył, bo z Samsungiem nie można było dać rady. Ogólnie E-PL1 na plus :)
A jak wszystko inne zawodzi, zrób na wyższym iso fotę i sprawdź gdzie wychodzi ostrość. Jak w złym miejscu, to przeostrz o milimetr i znów sprawdź. Do skutku.