Odp: Lightroom 5 już jest
Cytat:
Zamieszczone przez
salvadhor
Fajny programik, narzędzia prawie takie jak w nadchodzącym Darktable 1.3... Ino DT ciut tańszy przy aktualizacjach :)
Ale DT jest też inny w obsłudze - masz Capture One, Lightroom, Aperture, DT, Bibble i kilka innych programów i każdy z nich ma swoich zwolenników. Cena tu nie gra roli, bo jak wydajesz 10k na aparat (wystarczy akurat na OMD + 12 + 45 + 75 to 500zł za program nie jest kwotą robiącą różnicę (np. do Samsunga NX300 dostajesz Lightroom4 gratis).
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Przesiadacie się na 5?
Nie, szkoda kasy.
poki co nie wprawdzie jeszcze nie wiem czy jakiś przełom jest względem LR4 w jakiś rzeczach inne niż nowe zabawki
4ka jest na prawdę wypaśna więc wiele więcej raczej mi nie trzeba :)
IMHO też szkoda pieniądza :)
Mam Bete i medzy 3,4 jest naprawdę duża różnica. Wiele lepiej rozgranicza strefy i daje wiele lepsze rezultaty przy agresywnej obróbce gdzie 3,4 potrafi już dać paskudne halo i obwódki . Beta strasznie wolno wywoływałuje i potrafi się na tym sypnąć ale to raczej uroki wersji testowej.
ale zauważalny przeskok jest między v3 a v4. bo rozumiem, ze masz v3.4
Bardziej widać między 3 a 4 niż 4 a 5, ale nawet 5tka ma dodatki, które dużo dodają. Ja chętnie się zaopatrzę.
Fakt z 4 nigdy nie miałem kontaktu i może to co mnie tak najbardziej się w oczy rzuciło wprowadzili już poprzednio.
Cytat:
Zamieszczone przez
daszek
Od mniej więcej 2 tygodni używam 5-tki (upgrade z 4-ki). O ile aktualizacje przebiegła bez problemu, o tyle program co jakiś czas - brak regularności - robi zwisy. 4-ka działała stabilnie i czasami wywalała się na imporcie zdjęć z karty. 5-tka wywala się na imporcie dosyć często, a dodatkowo zwiesza się w czasie edycji i już ze 2 razy przy eksporcie. Liczę na jakąś poprawkę ze strony adobe.
Podobnoż na ten problem trza podmienić plik ui.dll z strony Adobe można pobrać: http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...ng-images.html