Odp: Czy mój Olek wyciągną kopyta? Przepalone zdjęcia...
Ustawienia są i były ok - to pierwsze sprawdziłem jeszcze na wodzie. Przeczyściłem styki i chyba jest lepiej, choć sam już nie wiem bo jest środek nocy a pstrykanie żarówek i lampek nie jest miarodajne. Jutro strzelę kilka kontrolnych zdjęć w ciągu dnia i dam znać
Ciekawa sprawa.....mam tak samo !! żeby zrobić prawidłowo naświetlone zdjęcie to muszę korygować ekspozycję nawet na -4 !! Ale zauważyłem że ak się dzieje przy mniejszej przysłonie...tak od ok. f/7.1
Na ile jest ustawiona kompensacja ekspozycji w trybie A?
Dodane:
Spróbuj ustawić pomiar matrycowy. Napisz czy dzieje się tak samo, w tym trybie pomiaru.
---------- Post dodany 05-06-13 o 00:00 ---------- Poprzedni post był 04-06-13 o 23:55 ----------
Jeśli w trybie M udaje się ustawić wszystko jak trzeba, to pomiar w A jest do bani. Mi to wygląda jakbyś miał ustawiony pomiar spot, w dodatku celujesz na jasne elementy, i masz kompensacje +2 EV (której nie zauważyłeś).
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Na ile jest ustawiona kompensacja ekspozycji w trybie A?
Problem występuje w każdym wypadku i w każdym trybie. Na dodatniej i ujemnej kompensacji jest zawsze przepał.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Spróbuj ustawić pomiar matrycowy. Napisz czy dzieje się tak samo, w tym trybie pomiaru.
Problem dotyczy każdego pomiaru, punktowy, centralnie ważony, matrycowy itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Jeśli w trybie M udaje się ustawić wszystko jak trzeba, to pomiar w A jest do bani. Mi to wygląda jakbyś miał ustawiony pomiar spot, w dodatku celujesz na jasne elementy, i masz kompensacje +2 EV (której nie zauważyłeś).
Na M czasem zdjęcie wyjdzie a czasem nie. Celuję na jasne, ciemne, szare elementy, na wszystkim jest źle. Aktualnie jestem po czyszczeniu styków i wreszcie udało mi się zrobić normalne zdjęcie. Jutro cyknę fotkę w ciągu dnia
Skoro problem występuje w każdym trybie to jak udało się zrobić dwie klatki (poprawną i przepaloną) tej samej sceny? Ta udana została wykonana przez dobieranie parametrów na podstawie wskazań pomiaru czy na "czuja", skracając czas i robiąc kolejne zdjęcia testowe?
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Skoro problem występuje w każdym trybie to jak udało się zrobić dwie klatki (poprawną i przepaloną) tej samej sceny? Ta udana została wykonana przez dobieranie parametrów na podstawie wskazań pomiaru czy na "czuja", skracając czas i robiąc kolejne zdjęcia testowe?
Na czuja. Pstryknę zaraz kilka fotek i zobaczymy jak to wygląda po przeczyszczeniu styków. Mam jednak złe przeczucia
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
Na czuja.
Po takiej odpowiedzi, też mam złe przeczucia. Ale problemu szukałbym w wadliwym pomiarze światła, a nie matrycy.
Mignęła mi przez myśl jeszcze jedna możliwość. Przypadkiem włączyłeś bracketing. W E-3 to raptem dwa przyciski na korpusie i przypadkowe pokręcenie kółkiem lub naciśnięcie kursora.
4 załącznik(ów)
Wygląda to na problem lustra a właściwie mechanizmu który je podnosi. Mocno martwi mnie ta smuga na drugim zdjęciu
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Mignęła mi przez myśl jeszcze jedna możliwość. Przypadkiem włączyłeś bracketing. W E-3 to raptem dwa przyciski na korpusie i przypadkowe pokręcenie kółkiem lub naciśnięcie kursora.
Bracketing jest wyłączony...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pi0trazy
A co z trybem totalnego auto?
Niestety problem dotyczy wszystkich ustawień