Odp: Niedoświetlone Rawy w EPL-1
Chyba znalazłam winnego :)
Kompensacja cieni:
Po ustawieniu na [ON] w zależności od typu obiektywu
korygowane jest oświetlenie peryferyjne. Funkcja jest
szczególnie skuteczna przy zastosowaniu obiektywu
szerokokątnego.
Kompensacja nie jest dostępna dla telekonwerterów
lub pierścieni pośrednich.
Na brzegach fotografii wykonanych przy wysokich
ustawieniach ISO mogą być widoczne szumy.
I stąd pewnie różnica między RAW a JPG - bo RAW zostaje bez ingerencji. Przetestuje to w domu, ze szczególnym uwzględnieniem, co pokazuje histogram.
hmmm, nie mogę edytować swojego posta?
z dalszych obserwacji:
1. Włączona kompensacja cieni (ustawienie AUTO) spowodowała, że histogram był ciągle rozciągnięty od prawej do lewej. Ciężko było ocenić naświetlenie.
2. Po przestawieniu na LOW - JPG juz nie mial tylu szczegółów w cieniach - ale RAW miał (chyba najbardziej miarodajne ustawienie). Czyżby ta matryca potrafiła cuda w cieniach?
Cytat:
Zamieszczone przez
ladyhawke
hmmm, nie mogę edytować swojego posta?
z dalszych obserwacji:
1. Włączona kompensacja cieni (ustawienie AUTO) spowodowała, że histogram był ciągle rozciągnięty od prawej do lewej. Ciężko było ocenić naświetlenie.
2. Po przestawieniu na LOW - JPG juz nie mial tylu szczegółów w cieniach - ale RAW miał (chyba najbardziej miarodajne ustawienie). Czyżby ta matryca potrafiła cuda w cieniach?
Potrafi wiele. Ten mały, wolny i ułomny aparacik wyprowadził moją lubianą E-30 z domu. I dwa jego egzemplarze zostaną, na razie, jako przebudowane aparaty do IR mimo wszystkich swoich wad i ułomności.
Ladyhawke, problemem jest to, że robisz zdjęcia właśnie w RAW i JPEG. Tłumacząc to w miarę prosto, różnica, którą zaobserwowałaś wynika z tego, że RAW to (prawie) surowy zapis z matrycy uzupełniony parametrami m.in. korektą ekspozycji, przeznaczony do obróbki przez zewnętrzny program. Zaś JPEG to gotowy (obrobiony przez oprogramowanie aparatu) obrazek. Problem w tym, że RAW może być przeczytany i nieskorygowany w myśl wspomnianych parametrów (tak robi to FastStone), a JPEG to gotowiec niewymagający dodatkowych zabiegów (przynajmniej z założenia). Ale jestem nieco zdziwiony zachowaniem ACR-a. U mnie, po załadowaniu RAW-a do Lightrooma 4, bez jakichkolwiek zmian dostaje ten sam obraz jak podglądany w FastStone plik JPEG. I tu przychodzi mi na myśl, że problemem może być ACR, który nie jest zaktualizowany i nie czyta prawidłowo RAW-ów z E-PL1.
Z innej beczki kompensacja cieni to rzecz niezwiązana z tym tematem, ale warto z nią poeksperymentować korzystając z zapisu do JPEG. Przy korzystaniu z RAW (ORF) lepiej już pozostawić ten temat suwakom programu wywołującego. Poza tym kompensacja cieni to nie są jakieś cuda z matrycą, jak sugerowałaś, ale zwyczajnie, program w aparacie potrafi poprawić zdjęcia w ciemnych partiach obrazu wyciągając je odrobinę. Przy okazji nie pozostawiaj tego ustawienia w trybie 'auto', bo czasami można się zdziwić (instrukcja do aparatu opisuje gdzie najlepiej się sprawdza to ustawienie).
dopisek:
Dobrym uzupełnieniem zabawy z tym parametrem będzie poczytanie o wysokiej i niskiej tonacji, które z uporem maniaka Polacy zwykli nazywać, kalką z angielskiego jako "wysoki klucz" (high key) i "niski klucz" (low key).
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Z innej beczki kompensacja cieni to rzecz niezwiązana z tym tematem, ale warto z nią poeksperymentować korzystając z zapisu do JPEG. Przy korzystaniu z RAW (ORF) lepiej już pozostawić ten temat suwakom programu wywołującego. Poza tym kompensacja cieni to nie są jakieś cuda z matrycą, jak sugerowałaś, ale zwyczajnie, program w aparacie potrafi poprawić zdjęcia w ciemnych partiach obrazu wyciągając je odrobinę. Przy okazji nie pozostawiaj tego ustawienia w trybie 'auto', bo czasami można się zdziwić (instrukcja do aparatu opisuje gdzie najlepiej się sprawdza to ustawienie).
?!
"SHADING COMP." ("Kompensacja zacienienia" termin z OV2) to likwidacja winietowania obiektywu.
A aparacie ustawia się albo ON albo OFF (przynajmniej tak było w E-300 czy E-30).
Nawet nie wyobrażam sobie jak takie AUTO miałoby działać.
Rozjaśniane są brzegi zdjęcia (jasne czy ciemne to bez zanczenia) a nie ciemne partie.
Chyba (a raczej na pewno) pomyliłeś to z GRADATION (gradacja).
Cytat:
"SHADING COMP." ("Kompensacja zacienienia" termin z OV2) to likwidacja winietowania obiektywu.
A już na to to bym nie wpadła... A zastanawiałam się usilnie, dlaczego niby to ma być najskuteczniejsze na obiektywach szerokokątnych.
Czyli lepiej, żeby sobie było włączone.
Zaś gradacja faktycznie tak rozciąga histogram, że nijak nie widać, czy zdjęcie będzie niedoświetlone czy nie. JPG będzie fajny, ale nad RAWem trzeba się będzie trochę pomęczyć.
Być może faktycznie szukam dziury w całym, zamiast cieszyć się JPG, którego czasem wypadałoby tylko wyprostować, usilnie chcę obrabiać RAW. Z innej beczki: mam kartę 4GB class 2 i RAW+JPG zapisuje dość wolno( ok 2s). Czy opłaca się kupić kartę class 10 i będzie zauważalnie szybciej?
Aha, czasami mój ACR (FS Viewer zresztą też) pokazuje, że zdjecie zostało zrobione na ogniskowej 16682mm. Też tak macie?
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
A gdzie napisałem o likwidacji winietowania obiektywu? Napisałem o kompensacji cieni (fakt, powinno być "cienia") i to w związku z gradacją.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
A gdzie napisałem o likwidacji winietowania obiektywu?
Nigdzie i w tym problem.
"ladyhawke" pisała o tym wyraźnie w #11 ale już w #12 pomyliła z gradacją.
A potem Ty i "apz" używaliście tej błędnej terminologii w dalszych wypowiedziach.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Napisałem o kompensacji cieni (fakt, powinno być "cienia") i to w związku z gradacją.
Kompensacja cieni/cienia/zacienienia to likwidacja winietowania obiektywu.
Gradacja to zmiana kształtu tzw krzywej gamma (i nie tylko w cieniu ale jak sam pisałeś to też tzw niska/wysoka tonacja (low/high key) )
Skoro Olympus używa takiej terminologii w menu oraz w oprogramowaniu to myślę,
że powinniśmy się jej trzymać a nie zmieniać znaczenie.
A najlepsze jest to, że jak dziś spojrzałam do menu aparatu, to ta nieszczęsna funkcja nazywa się już "Korekta winiet.".
Chyba poprawili to w najnowszym sofcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Kompensacja cieni/cienia/zacienienia to likwidacja winietowania obiektywu.
Gradacja to zmiana kształtu tzw krzywej gamma (i nie tylko w cieniu ale jak sam pisałeś to też tzw niska/wysoka tonacja (low/high key) )
Skoro Olympus używa takiej terminologii w menu oraz w oprogramowaniu to myślę,
że powinniśmy się jej trzymać a nie zmieniać znaczenie.
Masz racje, mamy problem z terminologią. Gradacja dalej nie chce mi się kojarzyć.