Odp: Wkurzający brak ostrości w E-510
Co do ostrości wizjera myślę że jest ok...No dobra, a co powiecie na to że robiłem zdjęcie rodzinne, XX osób aparat ustawiony ok 4 m przed rodzinka, ostrość ustawiona jednopunktowa na środek grupy z odpaloną lampą FL-36 i zdjęcie...kompletnie nieostre...Do zrobienia zdjęcia użyłem zdalnego wyzwalania-pilota: tutaj też jest to zdjęcie o którym piszę...
https://plus.google.com/photos/11763...IrK2_awsKeO3AE
Wrzuć oryginał, ale nie przez galerie tylko jako normalny plik w pełnej rozdzielczości.
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "kompletnie nieostre".
Cytat:
Zamieszczone przez
speedybike
Napisane jest w Szczegółach zdjęcia m.in.
Wymiary: 3648 x 2736 piks.
Chciałbym takie zdjęcie zobaczyć. To co mogę zobaczyć pod podanym przez Ciebie adresem, to 1278px × 958px. Jest więc przeskalowane.
Może stąd jakieś nieostrości, choć ja, kompletnej nieostrości nie widzę.
Usun zafarb(Ten pan po lewej ma napewno biala koszule)zolty.Usun szum.Wyostrz po przeskalowaniu.Bedzie normalna ostra kolorowa fotka jak z kazdego aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "kompletnie nieostre".
Napisane jest w Szczegółach zdjęcia m.in.
Wymiary: 3648 x 2736 piks.
Chciałbym takie zdjęcie zobaczyć. To co mogę zobaczyć pod podanym przez Ciebie adresem, to 1278px × 958px. Jest więc przeskalowane.
Może stąd jakieś nieostrości, choć ja, kompletnej nieostrości nie widzę.
Nie..nie jest przeskalowane.
oto rozdzielczości E-510
3648 x 2736
3200 x 2400
2560 x 1920
1600 x 1200
1280 x 960
1024 x 768
640 x 480
No wg mnie jest nieostre,
Pan w szarości na ławce, twarz nieostra, , kobieta w kwiecistej bluzce na ławce, twarz nieostra porównajcie do kobiety na ławce po prawej....
To jest ostre zdjęcie, wyraźne... http://englishwell.info/uploads/tagi...013/famili.jpg
Wiem, kwestia oświetlenia, ale aż taka różnica?
chciałbym żeby wychodziły takie wyraźne zdjęcia....
Nie kłóć się :mrgreen: jest przeskalowane.
Załącz RAW-a i zobaczysz co ten aparat potrafi
Nawet nie pomyślałem o tym żeby się kłócić....:) Ja tylko próbuje skumać co robię źle ...
Oto zdjęcie w TIFF , (tego rodzinnego w Tiff już nie mam, awaria systemu)
Proszę o jakąś obróbkę tego, porównam z tym co ja robiłem (wiem wyjdzie moja niewiedza....)
Zdjęcia robię w RAW+JPG RAW otwieram za pomocą PS edytuję, i zapisuję jako jpg, nie zmieniam, rozdzielczości tylko zapisuję w wysokiej jakości.
http://www.sendspace.com/file/9qys1h
1 załącznik(ów)
przy ogniskowej 150 i nie zalecanej przysłonie f/5,6 orac czasie 1/350, to uważam że wszystko OK.
Załącznik 87969
Cytat:
Zamieszczone przez
speedybike
No wg mnie jest nieostre,
Pan w szarości na ławce, twarz nieostra, , kobieta w kwiecistej bluzce na ławce, twarz nieostra porównajcie do kobiety na ławce po prawej....
Jeżeli w jednym kadrze coś jest ostra a inne coś nie to znaczy że to nieostre się poruszyło lub jest poza GO. Aparat w swej mądrości nie jest w stanie selektywnie dawać ostry obraz :)
Tylko czas ustawiam ręcznie, przesłony nie ruszam bo boję się że spieprzę więcej niż dotychczas.
A mam takiego pecha, że nie wychodzą te zdjęcia, na których najbardziej mi zależy...
Przede mną trudne zadanie, 19 maja będę na uroczystości w kościele pewnie coś tam pstryknę..boję się tego co nie wyjdzie:D