Odp: Co wybrać na następcę E-520 Olympus E-P3 czy E-PL5
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomakinho
Witam wszystkich :)
Jestem posiadaczem aparatu E-520 z 3 kitowymi obiektywami. Jestem z niego zadowolony jednak naszła mnie chęć zmiany na nowszy i lepszy aparat. Początkowo marzył mi się OMD EM5 ale niestety cena ostudziła moje marzenia :( Zastanawiałem się też nad E-30 bo mógłbym wykorzystać obiektywy do niego od E-520 ale chyba jednak nie.
Głównie robię zdjęcia na imprezach rodzinnych (tak dla siebie) ale też zabieram aparat na wyjazdy na urlop lub po prostu na spacer.
Teraz zastanawiam się nad Penami E-P3 lub E-PL5.
Prosił bym szanownych kolegów i koleżanki o doradzenie który aparat byłby lepszy dla amatora takiego jak ja. Byłbym w stanie wydać do 3500zł.
Czy może zdecydować się może na Lumixa G3 plus obiektyw M.Zuiko Digital 45mm 1:1,8?
"Hulaj dusza, diabła nie ma". Masz totalną swobodę wyboru. Piszesz, że chcesz zostawić sobie E520 i obiektywy, więc musisz się zastanowić na czym najbardziej Ci zależy i to dokupić. Masz wybór od zaawansowanego kompaktu aż po jakiś nowy lusterkowy system.
Jeśli nie zależy Ci na gabarycie, to każdy bezlustrowiec z kitem zaspokoi Twoje wymagania.
Ostatnio Smasung NX300 z kitem ma fajną cenę (około 2200zł) i do tego LR4 w pakiecie.
Zastanawiam się ponownie nad omd ale musiałbym poczekać może z 3 lub 4 miesiące aż uzbieram resztę pieniędzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomakinho
Zastanawiam się ponownie nad omd ale musiałbym poczekać może z 3 lub 4 miesiące aż uzbieram resztę pieniędzy.
W sumie to tak jak napisał tymczasowy_ to masz pełną swobodę wyboru.
Może napisz co chcesz dokupić do aparatu? Tylko kit, czy planujesz jeszcze jakieś obiektywy? Jeśli tak to jakie? Systemowe tylko, czy stare manualne też? Planujesz zakup lampy?
OM-D jest bardzo fajny, ale obrazek tej samej jakości da Ci też e-pl5. Natomiast stabilizacja i ergonomia zdecydowanie na plus om-d.
Ja zdecydowałem się na e-pl5 i najpierw dozbieranie optyki i akcesoriów, potem ewentualnie kupię wizjer do e-pl5, lub zmienię na om-d.
W międzyczasie dostępny będzie już na pewno e-p5, więc może się okaże że kupię właśnie jego. Ale w tej chwili wymiana korpusu jest na końcu.
Jeśli jednak podoba Ci się om-d i jesteś na niego zdecydowany to zbieraj na niego spokojnie, masz e-520, więc zdjęcia masz czym robić.
Chyba tak postąpię że na razie będę focił E-520 a dozbieram sobie do OMD. Najgorsze jest to że w moim mieście nie ma sklepu w którym mógłbym się przymierzyć do Olympusa OMD bo nigdzie go na sklepach nie mają. Najbliższe miasta to Poznań lub Wrocław. Także przymierzam się na sucho :)
Poczekam jeszcze z 3-4 miesiące i może z aparatem bym kupił obiektyw 45mm 1.8. A później lampę FL 600R :)