Re: Jak się zachować podczas chrztu w kościele?
Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Witajcie,
Za tydzień będę w ramach przysługi koleżeńskiej robił zdjęcia przyjaciołom na chrzcinach ich córeczki. Ze względu na to, że będzie to mój pierwszy tego typu event, to mam pytanie - w których momentach mszy można robić zdjęcia? To, że podczas samego chrztu, to wiem, ale chciałbym im zrobić też trochę takich nieplanowanych, "z zaskoczenia". A że na 100% będę robił z lampą, to nie chcę się narazić księdzu ...
Byłbym wdzięczny za wszelkie dobre rady :-)
Z własnych doświadczeń wiem, że Chrzest to specyficzna uroczystość. Bardziej kameralna, cicha. Księdza się nie bój, a o pozwolenie niech rodzice dziecka zapytają i ewentualnie Cię przedstawią. Oni płacą ;-) I pamiętaj, że ksiądz też człowiek dlatego jego reakcja może być różna ;-) Radek podał Ci LINK, w którym są wyszczególnione warunki jakie musi spełnić osoba fotografująca. Hmmm... nigdy nikt ode mnie nie oczekiwał "posiadania świadectwa ukończenia specjalnego kursu organizowanego przez Kurię Diecezjalną".
Na Chrzcie inaczej niż na Komunii prawdopodobnie będziesz jedynym fotografującym. Będziesz skupiał na sobie uwagę wszystkich. Łatwiej się spalić, a każda niedyskrecja szybko zostanie zauważona. Na Komunii fotografowałem bezstresowo, na Chrzecie wielokrotnie się zawahałem czując, że w danym momencie będę "ważniejszy" od księdza i kilka razy się "spaliłem" ;-) Ważne byś miał świadomość, że musisz być bardzo dyskretny. Błysk lampy to jedno, a latanie po kościele, tłuczenie się po ławkach itd to drugie.
Tyle amatorskich rad...