Akurat nie googlowy, ale dokladnie o ta usluge chodzi :)
pozdro
Wersja do druku
Powiedzmy dysk 500GB i tak jak piszą koledzy, chmura-u mnie SkyDrive i mam za free 25GB + dodatkowe chyba 20GB
Raz w roku drukuję najlepsze w/g mnie fotki, max do 40-50 szt, resztę zdjęć (te wydrukowane, te dobe, te do ktorych może wrocę, te co może jeszcze poprawię, ect) zgrywam na karty pamięci (1,2,4 G, co mi wpadnie tanio w ręce) i wkładam do kopertki którą wklejam w album. Dodatkowo dysk zewnętrzny, na ktorym jest wiecznie panujący bajzel :oops:.
Wracając do chmury, to 1 TB kosztuje aktualnie 50 $/m-c
Nie pamiętam za bardzo, ale...wklejka z faktury, mam 25GB + dodatkowo
Pozycje
SkyDrive +50
- SkyDrive +50
czyli razem 75GB za
Cena: 57,30 zł
Ilość: 1
to chyba całkiem dobra cena?
Inna ciekawa opcja - stary komp przerabiamy na serwerek NAS. Warunek - potrzebna sieć na kablu [szybkość] ale po WiFi też pójdzie [jedynie zdalne wybudzanie nie zadziała]. Po sieci gigabitowej hula jak dysk lokalny. Można go wybudzać zdalnie i mamy w zasadzie dostęp z całego świata do naszych danych.
No i jest za free, w przeciwieństwie do dropboxów, skydriwów a i same dane są cały czasu u nas.
Koszta: stary komp [nowy też da radę ;) ], dysk [lepiej dwa do raidu], pendrive 4gb i trochę czasu.
Oprogramowanie - Freenas, Nas4free, Openfiler... Oczywiście są to darmowe sprawy.
W sieci jest dużo tutoriali.
A może być [i to naraz] serwerem: nas, ftp, dlna, itunes, torrent, time machine...
No i Win7 potrafi robić kopie zapasowe po sieci.
Box.com 50gb za darmo. Ceny bardzo ok.
Możliwość działania jako webdav co jest genialne - nie trzeba niczego instalować.
Crashplan.com dedykowany do kopii. Automatycznie wykonuje kopie na inne nasze komputery, a za opłatą online.
grizz na box.com 5gb jest za free, 50gb adrive.com
na box.com 50gb jest za darmo - co chwila są jakieś promocje, a to za rejestrację przez telefon z androidem, a to za polecenie.