Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Witam koleżankę.
Wybrałas sobie dośc ciekawy motyw na zdjęcia ale jest to również spore utrudnienie.
Jesli miałbym coś doradzić, to:
1. zrób podobne zdjęcia o zmroku, gdy niebo ciemnieje- bańki i światło z latarni powinno wyjść ciekawiej
2. oddal trochę główny motyw tak by "rozszerzyć" cały kadr.
3. Poszukaj w necie poradników filmowych You tube Briana Petersona, on kapitalnie pokazuje różne tajniki fotografi i tłumaczy, ew. kup jedną z jego książek np. Fotografia bez tajemniec. Będzie uzupełnieniem tego co zobaczysz na filmikach. Zapewniam że warto.
No i najważniejsze, za nic nie rozstawaj się z aparatem, rób fotki i baw się jednocześnie a szybko zobaczysz postępy.
POWODZENIA I UDANYCH KADRÓW ŻYCZY TOBIE BIKER:grin:
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
To ja ci podpowiem, ze nocne zdjecia na razie nie sa najlepsza metoda na rozpoczecie przygody z fotografia :)
Fotografia to swiatlo, a tutaj mamy jego brak ;)
Za k@czym. Zacznij ze światłem bo nocna fotografia to dużo problemów :)
Co do krasnali - pierwszy kadr dużo lepszy niż drugi.
Na drugim krasnal idzie w lewo i ma przed soba mniej miejsca niż za sobą.
Przy lewej krawędzie jest nie ostra plama - mogła by być ostrzejsza gdyby przymknąć przysłone na co w ciemnicy nie możesz sobie pozwolić :)
kompozycja taka prawie centralna - a tej unikamy przynajmniej na początku - potem możesz łamać zasady do woli :)
zaś pierwszy krasnal ma więcej przestrzeni przed sobą. perspektywa żabia - w sensie, że z poziomu gleby a nie od góry - też pomaga ale można się czepiać obciętej rączki, plamy ze świateł latarni , które też rozpraszają i tego że chyba za dużo jest pod krasnalem nieciekawego trotuaru.
Na początek w nocy będziesz mieć problem z balansem bieli przy sztucznym oświetleniu czy ostrością zdjęcia - to za jakiś czas :)
Ale na początek dawaj zdjęcia i rób najwięcej zdjęć jak masz światło.
Tez mi podpowiedź że mogę znać :) Głównie z Forum ? czy głównie ze Szklarskiej ? a może głównie z Wrocławia ? :)
---------- Post dodany o 02:34 ---------- Poprzedni post był o 02:17 ----------
Dziękuję za rady:)
Dobas- ze szklarskiej...:) K@czy i BIKER komentowali jego fotki ale to z pewnością żadna podpowiedź :D
---------- Post dodany o 02:36 ---------- Poprzedni post był o 02:34 ----------
Porada forumowo techniczna-Numeruj fotki:) będzie wszystkim wygodniej.
Zdjęcia w dzień już zupełnie inny temat-kwiatki mi się podobają, ale nie mogę ich powiększyć,ostatnie jest za małe zeby je ocenić. Środkowe najlepsze, pierwsze też było by fajne, tylko sfotografowane z niższej perspektywy
Wrzucaj dalej:)
1) Bańki w nocnym świetle - to chyba bardzo trudny technicznie temat fotograficzny - mało światła, ulotność przedmiotu... ale zawsze warto eksperymentować
2) Krasnale - ten pierwszy chyba toczy kulę, dlaczego tego na zdjęciu nie widać? Te krasnale mają to do siebie, że zawsze coś robią, chciałbym to zobaczyć, a nie tylko to że są
3) Kwiatki - to pierwsze się podoba, takie kiczykowato - landrynkowe ale w sumie miło się nań patrzy
1 załącznik(ów)
Koledzy za mnie już powiedzieli to co i ja bym napisał...
Ale Ty wrzucaj dalej....
Na razie szału nie ma ... I trudno orzec czy idziesz w dobrym kierunku.
To foto mi się najbardziej podobało , choć zgodnie z sugestiami kolegów widziałbym je tak:
Załącznik 86629
Witaj! :-)
Nie wymyśle nic nowego o czym nie napisaliby poprzednicy. Nocne zdjęcia najlepiej robić wieczorem gdy jest już mrok i zapalają się latarnie ale niebo jeszcze niebieskawe. Na razie najbardziej podobają mi się kwiatki są ciekawie skomponowane i inaczej pokazane od tego co można na co dzień zobaczyć na tego typu zdjęciach. Dla mnie to duży plus.
Witam serdecznie wszystkich klubowiczów! Dziękuję za rady...! Reedmooley, z pewnością numerowanie zdjęć ułatwi sprawę :) obiecuję to zmienić. jeśli chodzi o zdjęcia to do tej pory ja też jestem najbardziej zadowolona z kwiatków. zdjęcia były robione o świcie a niebo było zachmurzone co z całą pewnością ułatwiło zadanie. są jeszcze dwa zdjęcia w galerii z których jestem "dumna".
Krokusy #1
Zostałam zganiona za kadrowanie z góry... owszem pozycja żabia bardziej pasuje do tego typu zdjęć, Jednak przy tym zdjęciu chciałam żeby był widoczny bąk w jednym z kwiatków... Znów miałam tylko chwilę na reakcję. Widząc "łotra". wzięłam aparat chwila skupienia i cyk, cyk cyk... uf... udało się :)
krokusy 2
na tym zdjęciu jestem zadowolona z tego że ostrość całego zdjęcia jest stopniowana.