Odp: m.ZD 40-150 vs ZD 70-300 (z adaterem)
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
A czy posiadanie adaptera na 4/3 to duży plus? Warto jest go mieć dla obiektywów z większego systemu? Czy może nie ma to sensu jeżeli wcześniej nie miałem starszego brata PENa i nie mam bazy obiektywów?
Pytam bo wydaje mi się atrakcyjne kupienie ZD 70-300 wraz z adapterem za niecałe 1000zł.
No co ja mam Ci powiedzieć. Mam multum z dużego systemu to dokupiłem adapter. Wszystkie obiektywy pracują - jedne wolniej, drugie szybciej. Plus jest taki, że obiektywy z dużego systemu są korygowane optycznie, a nie jak z mikro softwarowo. jpg wypluty z aparatu w jednym i drugim przypadku jest poprawny optycznie. Ale jak RAW-a wywołujesz z obiektywu mikro to i beczułkę musisz poprawić, a i parę innych wad się znajdzie. Jak użyjesz obiektyw z duże go 4/3 z body mikro to masz RAW-a poprawnego optycznie.
Chyba zdecyduję się na m.ZD 40-150 ze względu na jego większą uniwersalność. Popstrykam tym co będę miał, zobacze czego mi brakuje. Za tą cenę to chyba bardzo dobry obiektyw więc nie będę załował jak coś. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Chyba zdecyduję się na m.ZD 40-150 ze względu na jego większą uniwersalność. Popstrykam tym co będę miał, zobacze czego mi brakuje. Za tą cenę to chyba bardzo dobry obiektyw więc nie będę załował jak coś. :)
Kup używkę, za 400-500 mozna kupić. Tylko wersję R.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Kup używkę, za 400-500 mozna kupić. Tylko wersję R.
No właśnie czy wersja R jest dużo lepsza? Wyczytałem, że różni się tylko obudową...
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
No właśnie czy wersja R jest dużo lepsza? Wyczytałem, że różni się tylko obudową...
Jest nowsza i szybsza (ponoć, bo starszej nie miałem nigdy w rękach, a nowa leży koło mnie :) )
Dotarł własnie do mnie m.ZD 40-150. Jest szybki to fakt.
Jeżeli najdzie Cię ochota na namiastkę makro, pomyśl o konwerterze Olympus MCON-P01. Nie będzie może efektu wow, ale przy cenie ok 150zł naprawdę można parę kwiatków złapać.
Dzięki za sugestię. Właśnie szukałem sposobu na makro z tym obiektywem. Na razie bawię się odwróconym heliosem.