Odp: Kenko DG Auto Extension Tube + mZD 60 Makro
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Pyyanie jaki jest sens kupowania drogiego obiektywu systemowego i drogich pierscieni jesli chce sie uzywac tylko MF ...
Tak jak slusznie @banc napisal bez przeniesienia elektroniki nie postrzelasz sobie fot. W nowych szklach sterowanie przyslona i pierscieniem ostrosci odbywa sie elektrycznie, wiec aby moc skorzystac to trza odpowiednich pierscieni.
A czemu systemowe szkla? Bo sa dobre, bo maja af, bo domykaja przyslone po nacisnienciu spustu, co znacznie ulatwia kadrowanie i ostrzenie, bo nie potrzebuja zadnych adapterow by je zamontowac :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Dobrych szkiel macro jest wiecej, w tym i manualnych ktore pozwalaja na ustawianie przyslony recznie. Jesli zdjecia maja byc robione w MF to AF nie jest zaleta (chyba ze chce sie to szklo wykorzystywac tez do czegos innego). Co do adapterow to nie widze w tym zadnego pozytywu ani negatywu poki oba rozwiazania dzialaja. Pierscienie sa drogie a i sam obiektyw do najtanszych nie nalezy wiec jesli komus zalezy tylko na MF to na rynku jest troche innych rozwiazan ktore moga byc tansze/lepsze
Oczywiscie wszystko mozna.
Jednak malo jest rozwiazan lepszych jak S150, a majac mozliwosc podpiecia jej do korpusu nie ma co deliberowac...
Jest jeszcze jeden aspekt, o ktorym wyzej pisalem, to przyslona. Komfortowo jest ustawiac ostrosc i kadr na pelni otwartym otworze niz na przymknietej ciemnicy, a wiekszosc (poza pentaxem) znanych mi systemow nie ma tego najlepiej rozwiazanego i zadne dandeliony tego nie zmienia.
pozdro
Można stosować manuale, można odwrotne mocowanie, wszystko sprowadza się w końcu do jednego - szybkość i wygoda. Czy stać nas, by za nią zapłacić, to inny temat. W makro stosuję MF w 99% ustawiając wyjściowo skalę odwzorowania. Gdyby szkło się samo domykało, AF mnie niepotrzebny.
@banc: skad targales te kenko, jakies sprawdzone zrodlo?
pozdro
@ nyny
- ja je widzę u cyfrowych http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-dg-au...micro-4-3.html za niecałe 8 stówek, amazon wychodzi chyba drożej.
--------
@ banc
- jak już temat został podbity - to mam pytanie czy próbowałeś policzyć jaką uzyskuje się skalę odwzorowania przy zastosowaniu tych pierścieni?
@Jan_S: dzieki, bielmo mam chyba na oczach bo wczoraj patrzylem tam i nie widzalem;)
pozdro
Ciekawe czy są realnie dostępne czy to tylko wirtualna oferta?
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
@banc: skad targales te kenko, jakies sprawdzone zrodlo?
pozdro
Ebay z Honkongu. Wyszło 550zł.
Przed tym zapytałem w cyfrowe czy mają na stanie (był wpisane 7dni). Powiedzieli, że nie i może 2 tygodnie.