Odp: Powrót do przeszłości (Analog)
Analog uczy myslenia nad kadrem.Dla samego tego warto zrobic kilka filmow.
A jak by tak samemu proszkow namieszac i do koreksu wlac??Toz nie ma bardziej pasjonujacych rzeczy,poza oczywiscie .......No ale to wiadomo,ze nie wytrzymasz bez tego tygodnia.
dlatego mam trzy analogi :) - i filmy w lodówce, może się jeszcze kiedyś skuszę (sam sobie to obiecuję), teraz kupując szkła do nikona to wybieram (w miarę możliwości) te starsze, z pierścieniem przysłon :), tylko, że mam dwa skanery do negatywów (jeden aktualnie na giełdzie)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A jak by tak samemu proszkow namieszac i do koreksu wlac??.....
no fajne to jest na pewno, ale logistycznie trudne, trzeba by wszystko od zera kupować, bo nigdy w wywoływanie filmów się nie bawiłem, całe moje doświadczenia, i to też niespecjalnie udane, to próby robienia odbitek czarno-białych...
---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post był o 23:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
... tylko, że mam dwa skanery do negatywów (jeden aktualnie na giełdzie)
tak, widziałem :) mam nawet kompa z SCSI więc trochę mnie zaintrygowało - ale niestety, pod Linuxem chyba tego skanera nie uciągnę
Panowie czy to jest normalne że pierścień czasów na aparacie chodzi dosyć ciężko....aż mam odciski na palcach?
Jeżeli nie to czy jest na to jakiś sposób "domowy" albo serwisowy?
tak, widziałem :smile: mam nawet kompa z SCSI więc trochę mnie zaintrygowało
szkoda bo wart jest grzechu ;) - firma za niego płaciła ponad 10 000 zł (nie pomyliłem zer) scsi i kable dodaję gratis ;)
Panowie czy to jest normalne że pierścień czasów na aparacie chodzi dosyć ciężko....aż mam odciski na palcach?
nie wiem, bo nie wiem jaki to aparat
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Jeżeli nie to czy jest na to jakiś sposób "domowy" albo serwisowy?
No raczej jest to nienormalne aby tak chodził pierścień w jakimkolwiek aparacie a sposób to jak już napisałeś jest domowy czyli w domu rozbierasz, sprawdzasz co jest i czyścisz albo sposób pozadomowy czyli oddajesz komuś innemu odpłatnie aby sprawdził domowym sposobem :)
Oczywiście chodzi o OM-2....
To nie istotne jaki aparat, gdy obiektywna wina obiektywu. Posiadam Takumara, któremu pierścień przysłony chodzi tak, że niejednokrotnie zdarza mi się odkręcić cały obiektyw :). Ale biorąc pod uwagę jego wiek, da się z tym żyć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
No raczej jest to nienormalne aby tak chodził pierścień w jakimkolwiek aparacie a sposób to jak już napisałeś jest domowy czyli w domu rozbierasz, sprawdzasz co jest i czyścisz albo sposób pozadomowy czyli oddajesz komuś innemu odpłatnie aby sprawdził domowym sposobem :)
w niektórych modelach czas można był zmieniać tylko przed lub po naciągnięciu migawki i rzeczywiście chcąc ustawić długi czas trzeba było użyć dość dużej siły ze względu na naciąg "spowalniacza", dlatego zapytałem o model aparatu
Jak to wina obiektywu jak, pierścień jest częścią aparatu?