Odp: D7100 (i wszystko wiadomo)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Będzie mial crop 2x :)
czyli są szanse, że jak kogoś nie będzie stać na OMD-II to sobie kupi D7100 :) (żart - jakby kto nie zauważył)
a już na poważnie, idei kropa z kropa nie łapię, niby czasami można zrezygnować z jednego parametru (tu rozdzielczość) na rzecz innego (szybkość) ale czy nie dało się wsadzić do korpusu szybszego procka? tak wiem, zawsze krop /mniej danych/ będzie szybszy, ale dochodzą przecież ograniczenia mechaniczne....
---
dla odmiany - pierwsze sample:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/sample.htm
Co mnie rowniez bardzo ucieszylo to wzorem poprzednika zastosowano dwa gniazda SD, a nie kombinowano z nowym standardem jak to mialo miejsce w D4.
pozdro
---------- Post dodany o 08:56 ---------- Poprzedni post był o 08:50 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a już na poważnie, idei kropa z kropa nie łapię, niby czasami można zrezygnować z jednego parametru (tu rozdzielczość) na rzecz innego (szybkość) ale czy nie dało się wsadzić do korpusu szybszego procka? tak wiem, zawsze krop /mniej danych/ będzie szybszy, ale dochodzą przecież ograniczenia mechaniczne....
Matryca pozwala na takie mozliwosci to dlaczego nie mozna tego bylo zaimplementowac.
Tak amator dostaje niejako w gratisie "telekonwerter" x1.3 bez koniecznosci wydawania dodatkowej kasy.
A to czy ktos go bedzie uzywal to juz indywidualna sprawa, masz mozliwosc i to sie liczy.
Nie od dzisiaj to rozwiazanie Nikon implementuje do puszek, wiec nie ma sie co dziwic, ze w koncu i tutaj to umozliwil.
pozdro
Chyba się starzeję i nie tak łatwo jak kiedyś zaimponować mi dodatkowymi megapikselami i punktami AF. Dla mnie nuda.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Chyba się starzeję i nie tak łatwo jak kiedyś zaimponować mi dodatkowymi megapikselami i punktami AF. Dla mnie nuda.
Moze zatem ISO 100, jak i iso pierdylriard, do tego chyba jeden z lepszych DR, i to co reprodukuje ta matryca, dodatkowo pozbawiona filtra dolnoprzepustowego, jednak nie powinno o nude przyprawiac.
Ale rozumiem doskonale, ze nie kazdemu to wszystko potrzebne, bo przeciez i rozmiar sie liczy :p
pozdro
Coraz lepszy DR, rozdzielczość i zakres iso to naturalna kolej rzeczy. Postęp w tej dziedzinie mnie nie zaskakuje, on po prostu musi być. Inaczej sobie nie wyobrażam sensowności oferowania nowych produktów na rynku. Ale ja bym chciał zobaczyć coś z jajami, coś przełomowego, coś na miarę wideo w aparatach fotograficznych, bezlusterkowców, hybrydowego wizjera, whatever... Nuuuda :)
Jak to będzie działać zobaczymy jak wyjdzie. Niestety D7000 bardzo, ale to bardzo rozczarowuje kiepskim AF (o czym już pisałem, na kilkaset fot zrobionych, jakieś 90% jest nietrafionych). Oby w 7100 było znacznie lepiej.
@epicure: o taka rewolucje to pewnie coraz ciezej bedzie, zwlaszcza jak praktycznie co chwila jakies nowosci wypuszczaja.
Moze jakby zwiekszyc interwal czasowy i zmniejszyc liczbe pojawiajacych sie nowosci to i spektakularnosc zmian bylaby wieksza.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
Jak to będzie działać zobaczymy jak wyjdzie. Niestety D7000 bardzo, ale to bardzo rozczarowuje kiepskim AF (o czym już pisałem, na kilkaset fot zrobionych, jakieś 90% jest nietrafionych). Oby w 7100 było znacznie lepiej.
Na szczescie u mnie jest dokladnie odwrotne, a i te 10% to pewnie moja nieudolnosc :)
Mysle, ze pomni doswiadczen z niektorymi d7k/d800/d4 przylozyli sie do poprawy AF w d7100.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Coraz lepszy DR, rozdzielczość i zakres iso to naturalna kolej rzeczy. Postęp w tej dziedzinie mnie nie zaskakuje, on po prostu musi być. Inaczej sobie nie wyobrażam sensowności oferowania nowych produktów na rynku. Ale ja bym chciał zobaczyć coś z jajami, coś przełomowego, coś na miarę wideo w aparatach fotograficznych, bezlusterkowców, hybrydowego wizjera, whatever... Nuuuda :)
Wystarczy się cofnąć wstecz. Olympus był kiedyś taką firmą.
Sam się zastanawiam co mnie by ucieszyło, jaki bajer w aparacie sprawił by mi radość. A może wystarczyłoby dopracować to co już jest w aparatach obecnych.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
39 vs 51 (w tym 15 krzyzowych vs 9)
Ciekaw jestem jakie praktyczne znaczenie ma ten fakt w rzeczywistym, codziennym używaniu aparatu :)
Pytanie nie jest absolutnie prowokacyjne. Gdy miałem aparat z AF korzystałem z punktowego pomiaru ostrości, z czego miałem włączonych chyba 9 (na 51 jeśli dobrze pamiętam) i w zupełności zaspokajało to potrzeby w trudnych warunkach jak i szybkim reportażu.
Na szczęście wyścig sprzętowy jest już poza mną, z czego bardzo, ale to bardzo się cieszę. :grin:
---------- Post dodany o 10:54 ---------- Poprzedni post był o 10:52 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Sam się zastanawiam co mnie by ucieszyło, jaki bajer w aparacie sprawił by mi radość.
Zastanawia mnie nie od dziś czego ludziom w aparatach brakuje, by robić ciekawe zdjęcia...
Nie sposób oprzeć się przekonaniu, że im więcej bajerów, tym bardziej banalne obrazki :grin: (po co szukać światła, jak można z ISO pierdyliard stanąć byle gdzie i walnąć cokolwiek...
No ale to tak na marginesie.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale czego oczekiwałeś po średniej klasy lustrzance? Jakiejś rewolucji? Musi coś na górze, we flagówce się najpierw pojawić, zrobić "łaaaał" i furore, a dopiero później zejdzie do amatorskich modeli.
Co do samego aparatu - jak ktoś nie potrzebuje FF, to wybór znakomity. Parametry naprawdę są świetne - może nie rewolucyjne, zaskakujące - ale to będzie naprawdę świetny aparat, nadający się do wszystkiego. Tylko poczekać, aż cena trochę ostygnie po premierze...