Odp: Lwów i okolice moim okiem.
Lwów leży na styku trzech wielkich krain geograficznych: Podola, Roztocza i Wołynia, nad rzeką Pełtwią, która też na terytorium miasta ma swe źródła. Do Pełtwi spływają z okolicznych wzgórz potoki Pasieka, Soroka i Żelazna Woda.Do ciekawostek należy fakt, że miasto jest położone dokładnie na dziale wodnym – Pełtew poprzez Bug i Wisłę odprowadza swoje wody do Bałtyku, zaś potoki Zubrza, Zimna Woda i Biłohorski poprzez Dniestr do morza Czarnego. Według legendy Lwów tak jak i Rzym jest położony na siedmiu wzgórzach.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Lwów leży na styku trzech wielkich krain geograficznych: Podola, Roztocza i Wołynia, nad rzeką Pełtwią, która też na terytorium miasta ma swe źródła. Do Pełtwi spływają z okolicznych wzgórz potoki Pasieka, Soroka i Żelazna Woda.Do ciekawostek należy fakt, że miasto jest położone dokładnie na dziale wodnym – Pełtew poprzez Bug i Wisłę odprowadza swoje wody do Bałtyku, zaś potoki Zubrza, Zimna Woda i Biłohorski poprzez Dniestr do morza Czarnego. Według legendy Lwów tak jak i Rzym jest położony na siedmiu wzgórzach.
Przez to we Lwowie są problemy z wodą. Mam tam rodzinę, jak kiedyś byłem, to woda była tylko przez kilka godzin dziennie.
Piszesz o mieście?
Bo, ja byłem dwa lata temu i mieszkaliśmy na Prospekcie Swobody i woda była 24/h
Może sytuacja w ścisłym centrum jest inna
"Marszrutka" jechalem dwa lata temu w Kijowie, bylo tragicznie, ale Kijow zrobil na mnie dobre wrazenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Piszesz o mieście?
Bo, ja byłem dwa lata temu i mieszkaliśmy na Prospekcie Swobody i woda była 24/h
Może sytuacja w ścisłym centrum jest inna
Hotele się pewnie rządzą innymi prawami, kto płąci ten ma :) Piszę o zwykłych ludziach. Może teraz już coś się poprawiło, bo byłem kilka lat temu.
To nie był Hotel tylko wynajęte mieszkanie w kamienicy na prospekcie!
BTW. Byliśmy tylko we dwójkę i wszystko sami załatwialiśmy...wraz z lokum.
Na pewno do Lwowa wrócimy....a może i dalej się zapuścimy
Obwodnica północna Lwowa w tle hotel "Kopa".
Hotel "Kopa " wjazd.
Stadion na Euro- widok z obwodnicy.
Ulica Stryjska.
Czy droga od przejścia granicznego MEDYKA do Lwowa jest taka jak na obwodnicy?
Hotel jak nie z tej ziemi:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Czy droga od przejścia granicznego MEDYKA do Lwowa jest taka jak na obwodnicy?
Hotel jak nie z tej ziemi:)
Taka, to znaczy jaka? Tam jest zwykła droga gdzie niegdzie z dziurami jakimiś, choć może na Euro ją trochę podreperowali. Generalnie słowo Medyka wywołuje u mnie pejoratywne skojarzenia.
Jak wyglądają drogi na Ukrainie to zobacz tu --> http://www.youtube.com/watch?v=eeQPax5ZEP4