FL50R na kablu bedzie chodzic tak samo jak na body - miec mozliwosc sterowania innymi lampami.
Wersja do druku
FL50R na kablu bedzie chodzic tak samo jak na body - miec mozliwosc sterowania innymi lampami.
ACytat:
to widzisz, FL50 nie ma wyzwalania radiowego - tak samo jak gonie ma FL36.
"R" - jak Remote.
Bez łapania za słówka ale „R” to nie sterownieradiowe:wink:
Odkryłem inną rzecz. FL600 ma wbudowaną fotocelę, więc wyzwolić się da czymkowiek ;)
acha :) czyli wniosek jest taki, że FL50R steruje innymi lampami nawet na kablu, a 36R nie steruje ani na kablu ani na sankach :) No to trzeba by posiąść FL50R :) Wiesz, poza tym ja nie chce sterowania radiowego i zabawy w manualu. Dlatego kombinuję z 50R na kabelku - sprawdzimy, sprawdzimy :) a jeszcze w takim razie takie pytanie 600R też będzie sterować innymi prawda, będzie działać jako master?
Szczerze, to nie wiem skąd taki wniosek wysnułeś... Marek61 pisze co prawda, że można, ale empirycznie tego nikt (z wypowiadających się) nie udowodnił, łącznie z samym Markiem
Niestety, ja nie posiadam konfiguracji, o jaką pytasz, ale mam FL50R i Metza58 (też R) - nie miałem nigdy możliwości sterowania FL'ką tak, aby odpaliła Metza w TTLu.
Jedyna znana mi empirycznie opcja która wyzwala lampy w TTL to lampa wbudowana.
System wyzwalania zdalnego Olympus Remote Control (poprzez przedbłyski sterujące wbudowanej lampy) nie różni się od CLS'a w Nikonach - w ramach lampy wbudowanej. Kiedy zaś zakładamy już małe lampki reporterskie na sanki, to - wg mojego doświadczenia - lampy Olympusa już tego nie umożliwiają.
Konfiguracja, z jakiej korzystałem na body E3 to jedna lampka na na sankach, działa w TTL, druga - w manualu przez radio, zaś wyzwalacz podpięty pod złącze PC (takie okrągłe z dziurką) - tylko do tego nie potrzeba drugiej systemowej lampy, lecz zwykłą manualną tańszą. Korzystałem z takiej konfiguracji aby mieć na manualu doświetlone tło, zaś pierwszy plan - w TTL - i szczerze mówiąc - działało to nad wyraz przyzwoicie.
Rozumiem, że chcesz mieć full TTL'a - ale wg mojej wiedzy i doświadczenia - pozostaje ci korzystać tylko z wbudowanej lampki do sterowania.
Jeśli chciałbyś, aby druga lampa była w 'okolicach body' w to ewentualnie przymocuj ją ' tak, aby do wbudowanej na niej fotodiody docierało wyzwalające światło lampy wbudowanej, druga zaś, ta w 'terenie' niestety nie będzie mogła być umieszczona zbyt daleko czy zasłonięta przez obiekty.
pozdrawiam,