Odp: [Tutki Saboora] Adaptacyjny szeroki kąt
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jeśli nie masz nic przeciwko to pokażę moją próbę.
3 min w LR4 suwakami Lens Correction. Nie twierdzę, że idealnie, ale lepiej mz.
Bardzo proszę!
Im więcej, takich prostowanych tym lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Edit.
Po obejrzeniu filmiku zauważyłem, że tam masz całkiem ładnie po prostowane. Lepiej niż ja to zrobiłem.
Zdjątko miniatura "po remiza" (po powiększeniu) już tak nie wygląda jak na filmiku.
Tak, to fakt zmienię fotkę na tę nie przedobrzoną. :-) to któraś z rzędu wersja, co i rusz coś przeszkadza. :-D
Ale nic to! Będziem walczyć dalej, nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tak, to fakt zmienię fotkę na tę nie przedobrzoną. :-) to któraś z rzędu wersja, co i rusz coś przeszkadza. :-D
Ale nic to! Będziem walczyć dalej, nie?
Coś tam przedobrzyłeś bo nawet ten murek po lewej jest taki przekrzywiony. Wstaw, ale tamtą może zostaw bo moje komentarze takie bez sensu się zrobią:) Będziem "walczyć" ale na zdjęcia, obróbkę:) I tak masz przewagę, nie mam PS-a:)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Możliwe, że ktoś już się pokusił o dorobienie jakiegoś plug-inu do GIMPa, który to automatyzuje.
Szukam od rana i ...nic :|
Ale tu w tym tutku to chyba nie chodzi o to ,ze tak mozna najlepiej i najprosciej,tylko,ze tez mozna.
Najlepiej to Linhofem na prowadnicach z dobra optyka.:idea::idea:
To tak jak bedzie tutek na malowanie oka a ktos napisze,ze najlepiej to malowac oko przed foceniem:mrgreen:
w GIMPie - od czego trzeba by zacząć by tak selektywnie linie prostować? używam GIMPa od dawna ale takich korekt nigdy nie korzystałem a przydałby się :)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Okno wyszło bardzo dobrze ...
Ale z jednym zastrzeżeniem- okno po prostowaniu jet większe niż przed :-P
Automat wszystko ładnie wyprostował ale zachować wymiarów nie potrafi :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Szukam od rana i ...nic :|
Próbowałeś stosować "zniekształcenie klatki" ? wiem że łuków nie naprostuje... ale popracuję jeszcze nad tym.
A taki automat??Załącznik 80640
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
w GIMPie - od czego trzeba by zacząć by tak selektywnie linie prostować? używam GIMPa od dawna ale takich korekt nigdy nie korzystałem a przydałby się :)
Tez bym skorzystał, szczególnie, gdy wygięta linia leży w środku kadru.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ale z jednym zastrzeżeniem- okno po prostowaniu jet większe niż przed :-P
Automat wszystko ładnie wyprostował ale zachować wymiarów nie potrafi :grin:
Ale wstawiając takie wyprostowane kto tam będzie wiedział jakie te okno było w rzeczywistości. Na krzywe, proste od razu zwraca się uwagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale tu w tym tutku to chyba nie chodzi o to ,ze tak mozna najlepiej i najprosciej,tylko,ze tez mozna.
Najlepiej to Linhofem na prowadnicach z dobra optyka.:idea::idea:
To tak jak bedzie tutek na malowanie oka a ktos napisze,ze najlepiej to malowac oko przed foceniem:mrgreen:
Dysponujemy niestety takim sprzętem z ograniczeniami co do perspektywy. Trzeba się czasem wspomóc programem:)
Oko podmalować jednak prościej. Robiąc z odpowiedniej wysokości też można uniknąć krzywizn, ale najczęściej nie jest to możliwe:)