3 rząd pierwszy z lewej to Zeiss ?
Mam podobnego Zeiss`a Ikon`a po wujku mojej mamy.
Czy próbowałeś którymś robić zdjęcia ?
Wersja do druku
3 rząd pierwszy z lewej to Zeiss ?
Mam podobnego Zeiss`a Ikon`a po wujku mojej mamy.
Czy próbowałeś którymś robić zdjęcia ?
Nie. To Noris kopia Baldaxa. Lata 40-ste. Podobieństwo do Zeissa spore. Z przedstawionych staroci używałem tylko Starta, Starta B, Flexareta i Rolleiflexa(cudo maszynka). Ale...
... do mieszków wkładałem matowe szkła lub kalkę techniczna i cieszyłem oko tym co zobaczyłem. A potem pstrykałem na niby :wink:
Kurczę, ale kolekcja! Teraz wiem dlaczego ceny na giełdach skoczyły w górę:) Mam dwa miechowce Erconę i Voigtlandera, do tego dokupiłem TLR Reflektę, ale ja nimi próbuję pstrykać, nie tylko oglądać przez matowe szkło lub kalkę, choć to też robię:) Strasznie mnie wzięło, często mam kłopot, brać analoga czy mojego Olka, bywa że oba wiszą mi na szyi.
U mnie prawie zawsze dwa wiszą na szyi :wink:
---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Zdjęcia moich skarbów niechcący usunięte więc powtarzam jeszcze raz. Przepraszam :oops:
kiedyś kolekcjonowałem aparaty z założeniem ZSRR i PL, ale w momencie przeprowadzki (czytaj max dół finansowy) cały zbiór 76 szt zmieniło właściciela, jedynie pozostało mi parę światłomierzy i lamp błyskowych
Szkoda ale takie "przeprowadzki" zdarzają się :wink:. Wiem coś na ten temat.
Czy miałeś w swojej kolekcji Leningrada ?
tak miałem, to ten z "silnikiem" ;), jednak producenci przedobrzyli, chodzi o mechanizm usuwania paralaksy i identyfikacji optyki, zrobiono to z takiego metalu, że kruszył się w palcach, aby się z niego nic nie sypało, niestety już te elementy miałem na stałe, ale "silnik" działał po dłuższych zabiegach
:lol: to był mój pierwszy aparat z prawdziwego zdarzenia. Naciąg był zajebiaszczy i ta szybkostrzelność. Sentyment mam...
mój pierwszy poważny to
https://picasaweb.google.com/1118376...iUpiekszajacej
Moje aż takie leciwe nie są, choć niektóre pewnie juz dowód by mogły posiadać. Ważne że na spacery chętnie wychodzą ;-)