Odp: E-500 na E-3 czy E-30
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
Też swojego czasu miałem podobny dylemat. Zamieniłem E-500 na E-30 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Podczas targów fotograficznych miałem okazję "pomacać" E-3 i - powiem szczerze - wydał mi się zbyt skomplikowany na przesiadkę z puszki typowo amatorskiej (E-500). E-30 jest - przynajmniej moim zdaniem - tzw. "złotym środkiem". Dokup sobie jeszcze ZD 9-18 i będziesz miał prawie kompletną "szklarnię" do codziennego focenia
To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
Ale za to za wizjer można dać się zabić ;) No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
Ale za to za wizjer można dać się zabić ;) No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek ;)
Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK
Przez to, że w E-5 przeprojektowano tył by wsadzić większy ekran, to nie da się wygodnie ulokować kciuka - zostaje mała szczelina pomiędzy wgłębieniem na gripie a totalnie płaską podstawą aparatu. Jest on też jak na obecne standardy mało ergonomiczny i przestarzały - brakuje mu przycisków z górnej częście korpusu - ISO, EV, WB, wybieraka (trzeba odrywać prawą rękę by zmienić parametry, przesunąć zoom po zdjęciu). Jakość plastyków też mogłaby być lepsza i przydałaby się guma od spodu i z tyłu na klapce - strasznie niepewnie się go trzyma z cięższymi szkłami - tylko czekam na chwilę wolnego by załatwić sobie gumy i go "udoskonalić".
Jak dla mnie to do E-5 powinni go całkowicie przeprojektować.
Mam podobny dylemat z moim wysłużonym E-500.
Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?
Cytat:
Zamieszczone przez
brjs
Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?
Oczywiscie :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
brjs
Jeśli obiektywy z podpisu wystarczają do Twojego fotografowania kup E 30. Jeśli chcesz budować system, planujesz dużą szklarnię to zmień system na N. lub C.
Właśnie, wszystko zależy od tego co Ty chcesz fotografować..
E-30 sam w sobie jest całkiem niezły (mam) - duży, ze szkłem 12-60 wygląda baaardzo poważnie...
Staje się aparatem niszowym. W sklepach jest trochę małych olympusów, natomiast żadnych lustrzanek. Wszędzie pełno nikonów, canonów , sony i innych...
Większość zwykłych użytkowników "opatrzonych" tymi nazwami, mojego dużego olympusa postrzegają jak bardzo profesjonalny aparat (co mnie niezmiernie cieszy:wink:)
Więc jeśli Cię to rajcuje, będziesz focił krajobrazy, dzieci to E-30 jest dobrym wyborem....:grin:
Dzięki za odpowiedzi. Rozterka zostaje nadal. powiększyła się bo myślałem nad E-3 a tu z większości komentarzy wypadałoby że E-30 jest lepszym rozwiązaniem. Po deszczu biegał nie będę i raczej rzucać aparatami nie rzucam :-P Kombinuję jeszcze żeby może wyprzedać się jak to kolega określił ładnie i kupić może nikona D300 bo widzę że cena podobna jak E-30 lub E-3 używki tylko w przypadku N. muszę jakieś szkło kupić na początek choć VR jakiegoś 18-108 czy jak oni tam mają. Wiem że będzie ciemniejszy ale cena jego w miarę. no i plus lampa, czyli troszkę popłynę finansowo. Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??
Do tego portretówka ZD 50/2 (w zasadzie to obiektyw makro) i masz zestaw w zasadzie do wszystkiego, prócz sytuacji, gdzie potrzebna jest bardzo długa lufa.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??
Kup E3/30, pińcetkę zostaw do ciorania. Z Twojego postu wynika, że nie zamierzasz inwestować w system, więc wchodzenie w Nikona jest IMHO bez sensu. Nic Ci to nie da, a tylko wydasz pieniądze. Za różnicę kup coś ładnego żonie. ;) Oszczędzisz sobie kłopotu ze sprzedawaniem olkowych klamotów i kupowaniem używek na Allegro, co zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
brjs
W okolicach 1900 zł coś się znajdzie - jakiś Nikon D90 lub Canon 550D. Na Allegro jest tego całkiem sporo, tylko jeszcze jakieś dobre szkiełko by się przydało. Coś na mare ZD 14-54