Tenk Juuuu :!:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
No bo ja naprawdę lubię Olympusa :oops:
:iloveoly: ;)
Wersja do druku
Tenk Juuuu :!:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
No bo ja naprawdę lubię Olympusa :oops:
:iloveoly: ;)
no no no, komuś sie słoik z wazeliną rozlał, fachura.
:cry: zapomniales o e-300Cytat:
Zamieszczone przez dziobolek
buuuuuuuuuu
Cytat:
Zamieszczone przez marioBull
Nie plakusiaj.
Pseplasam, to niechcący :oops:
;)
ja to raczej ostrożnie bym podszedł do wymiany 40-150 na 70-300. Między 42 a 70 jest straszna dziura
Kup jakąkolwiek puchę jakiejkolwiek firmy. Większość aparatów jest tak skonstruowana, że można nimi zrobić zdjęcia. ;-)
Najważniejszy jest obiektyw. Zobacz w którym systemie są obiektywy dla Ciebie. Ja jestem z Olkiem, bo ma w ofercie tani, świetny 14-54 mm. Mnie żaden inny obiektyw nie jest do szczęścia potrzebny. Dlatego Olek jest dla mnie git.
No właśnie....gdy ja kupowałem(swoją drogą co to za wyraz....hmmmm....może się kojarzyć z zupełnie inną czynnością :evil: ),to sprzedawca dał mi wybór jakie szkło chcę do body....w tej samej cenie(wiem wiem....dziwne,ale to UK....konkurencja i tyle!).....to zachwalał niesamowicie 14-54....powiedział,że najbardziej za....ste foty właśnie tym szkłem pstryka....i pokazał mi swoją galerię....i wziąłem....dobrze zrobiłem? :?:
Doradźcie początkującemu....plisssss! ;)
pozdrawiam.Roman
ZD 14-54 to swietne szklo w naprawde dobrej cenie, jak na jego jakosc. Gdyby nie drobny problem z uszczelka nie mialbym do niego zadnych zastrzezen. Tylko kupowac :)
Wydaje mi sie (pisze to nie dlatego, ze to forum Olka, tylko naprawde tak uwazam), ze obecnie dla amatora jedna z najciekawszych propozycji jest E-510. Stabilizacja, LV, wyraznie lepszy wizjer niz w E330 (tylko z nim moge porownywac), dobry poziom szumow. Patrzac na to, ze wlasnie wychodzi ZD 70-300, ktory ma az 600mm na dlugim koncu, to puszka ze stabilizacja bedzie idealna. Do tego ZD 14-54 i jest naprawde fajny zestaw. Oczywiscie pewnie nie na poczatek, ale jest to zestaw, do ktorego warto dazyc. Rafal Czarny ma racje piszac, ze wszystkim zrobisz zdjecia. Lepiej jednak wydac spore przeciez pieniadze na cos, co ma wszystkie przydatne bajery (jak E-510 :)) i mozliwosc dokupienia bardzo fajnych szkielek za rozsadna cene, niz nie. Jest jeszcze kwestia, czy aparat dobrze lezy w dloni, czy nie jest za maly/za duzy itp. To jednak trzeba sprawdzic organoleptycznie :) Mi na przyklad E-510 w dloni srednio lezal, choc byc moze sie po prostu przyzywczailem do E-330, ktory ma dosc wygodny grip i jest za co chwycic. E-510 wydawal mi sie mniejszy i na poczatku nie bardzo wiedzialem, jak ustawic prawa dlon.
Jeszcze o zastosowaniach, do jakich chcesz wykorzystywac aparat.
Na duzym zoomie: ZD 70-300. 600mm po przeliczeniu, to naprawde sporo, a w jasny dzien, ze stabilizacja f/5,6 na dlugim koncu nie powinno przeszkadzac.
Reportaze, street: albo kit, albo 14-54. ZD 14-54 jest swietnym obiektywem do streetu, naprawde godnym polecenia. Sam go glownie tak uzywam i jestem bardzo zadwolony.
Architektura: jak wyzej.
Tak by sie to mnie wiecej moim zdaniem prezentowalo.
Pzdr
No nie wiem czy mało ludzi. Powiedziałbym, że całkiem sporo. :)Cytat:
Zamieszczone przez DarioB
A co to są programy tematyczne??Cytat:
Zamieszczone przez DarioB
Poważnie pytam - w Zenicie nie miałem i w K10D też jakoś nie zauważam braku "trybów tematycznych".
Pominąłeś jeszcze aparat K100D Super - ulepszoną wersję K100D.
ooo, czyżby nasze progi nawiedził były fanatyk R1??? ale fascynacja zabawką pewnie minęła, skutecznie wyleczona przez Pentaka.
rpoznan:
jak to, miałeś wybór między 14-54 i 14-45? ciekawe w jakiej cenie...