Odp: Postprocessing zdjecia
Tego typu efekty w PSie można uzyskać przynajmniej w kilka róznych sposobów , korzystając z setek narzędzi, filtrów jakie ma PS... Nie da się jednoznacznie powiedzieć, mając powyższe przykłady "jak to jest zrobione"
Jeśli materiał źródłowy jest dobrej jakości to ze zdjęcia wszystko można wyciągnąć, albo..... dorobić, domalować......:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
janusz1993
A cos takiego
Bardzo fajna edycja, i z jednego raw'a. Tylko niestety nigdzie nie mogę dojsc czy to PS czy Lightroom i co zrobic zeby taki efekt uzyskac.
E tam,moze i fajna.Ja bym poczekal jak mu slonce na czerwono bedzie zachodzic i swiatla bym mu zapalil.Kurde xenona ma tylko lewegoZałącznik 80192:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
E tam,moze i fajna.Ja bym poczekal jak mu slonce na czerwono bedzie zachodzic i swiatla bym mu zapalil.Kurde xenona ma tylko lewego
Załącznik 80192:mrgreen:
No ale ja na serio pytałem...:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
janusz1993
No ale ja na serio pytałem...:-P
To serio Ci odpowiedzial Krakmam.Drog jest wiele prowadzacych do takiego celu.
Z reszta On jest na co dzien zwiazany z grafika to wie co pisze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To serio Ci odpowiedzial Krakmam.Drog jest wiele prowadzacych do takiego celu.
Z reszta On jest na co dzien zwiazany z grafika to wie co pisze.
Szukam dobrych tutoriali, znasz jakies?
Cytat:
Zamieszczone przez
janusz1993
Szukam dobrych tutoriali, znasz jakies?
Dobre to znaczy jakie?
Takich z podstawowej obrobki suwaczenia to w necie znajdzisz na kilogramy.Te z wyzszej polki,bardziej skomplikowane,naprawde ciekawe to sa juz jednak platne.
u nas Saboor tutki robi,moze zacznij od tych,pozniej sam zobaczysz,ze to nie jest trudna sprawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Dobre to znaczy jakie?
Takich z podstawowej obrobki suwaczenia to w necie znajdzisz na kilogramy.Te z wyzszej polki,bardziej skomplikowane,naprawde ciekawe to sa juz jednak platne.
u nas Saboor tutki robi,moze zacznij od tych,pozniej sam zobaczysz,ze to nie jest trudna sprawa.
Chodziło mi o takie które dają podobne efekty,(ZDJ POWYZEJ) i są specyficzne dla Automotive photography.
Te super proste już oglądałem, przy skomplikowanych było tylko "before" i "after" bez żadnej procedury.
Wiec szukam kogos kto takie zna, moga byc platne.
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
janusz1993
Chodziło mi o takie które dają podobne efekty,(ZDJ POWYZEJ) i są specyficzne dla Automotive photography.
Te super proste już oglądałem, przy skomplikowanych było tylko "before" i "after" bez żadnej procedury.
Wiec szukam kogos kto takie zna, moga byc platne.
Hmm... zdaje się, że wiem co jest nie tak. Wychodzisz z błędnego założenia: do tego i tego.
Każde zdjęcie to grafika 2d, i każde rządzi się tymi samymi prawami. Chcesz operacji, która z automatu
odwali robotę czy poradnika: jak poprawić nasycenie, głębię, zmienić horyzont, czy może kolor/grafikę na masce?
Najpierw, jaki efekt Chcesz osiągnąć potem, może informacja.
Nie ma poradników do branży tylko do efektu.
A to tak dla jaj i torby:
Załącznik 80221Załącznik 80220Załącznik 80219:mrgreen::mrgreen:Załącznik 80217Załącznik 80218
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Hmm... zdaje się, że wiem co jest nie tak. Wychodzisz z błędnego założenia: do tego i tego.
Każde zdjęcie to grafika 2d, i każde rządzi się tymi samymi prawami. Chcesz operacji, która z automatu
odwali robotę czy poradnika: jak poprawić nasycenie, głębię, zmienić horyzont, czy może kolor/grafikę na masce?
Najpierw, jaki efekt Chcesz osiągnąć potem, może informacja.
Nie ma poradników do branży tylko do efektu.
A to tak dla jaj i torby:
Załącznik 80221Załącznik 80220Załącznik 80219:mrgreen::mrgreen:
Załącznik 80217Załącznik 80218
Chodzilo mi o to ze zdjecia samochodow czesto edytowane sa w podobny sposob, czy to presety w Lightroom'ie czy reczna edycja w PS to jednak efekty sa w miare podobne. Np. Tu
Jesli dobrze wnioskuje to został podciągnięty kontrast i dodany efekt mocnego swiatla. Tak samo jak na zdj z Volkswagenem.
Natomiast tutaj, obrobka przypomina ta z Porsche (Kilka postow czesniej)
I ostatnie twa. Chodz tutaj nie mam kompletnie pojecia jak zostaly one edytowane.
Jesli bylbys w stanie chociaz przyblizyc jak dane zdj bylo edytowane lub jak ustawić dany preset to bede bardzo wdzieczyny. Najbardziej interesuja mnie Zdj 2 i 3 (Subaru i Biała BMW) jesli chodzi o Fiata to tez ciekawie sie prezentuja te zdjęcia po obróbce.
Jakiego/jakich programów do obróbki sam używasz?
[EDIT]OK - doczytałem w pierwszym poscie - PS/Lightroom
Ogólnie to efekt tak w 80-90% można osiągnąć wołając fotę w samym ACR.
Później w PS selektywnie (czytaj. warstwy -maski) w kilku miejscach trzeba popracować z krzywymi i/lub kolorem i już.
Próbowałeś sam coś podziałać w ogóle? Pobawić się suwaczkami w ACR? Zrozumieć co i jak wpływa na obraz, itp. itd?
Bo mam wrażenie, że nie. W necie jest naprawę zatrzęsienie tutoriali na temat podstawowej obróbki. Zobacz na YouTube.
Pierwsze z brzegu:
http://www.youtube.com/watch?v=Wf619pNFdOQ
T.