Odp: OM-D na wycieczce - używanie zamiast testowania
A mogles w domku sobie posiedziec.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Ja chcę szeroką, jasną stałkę jako dopełnienie 12-35. Może zobaczę jeszcze Panasa rybie oko + software odrybiający.
Nie warto nawet patrzeć w stronę panasonicowej rybki, Samyang 7.5 jest znacznie lepszy.
Witam,
Bardzo fajny zestaw - sam przymierzam się do podobnego :) Jestem ciekaw Twej opinii o P 100-300 - jak z ostrością i szybkością ostrzenia na OM-D - do przyrody (amatorskie focenie sikorek, wróbli itp.) się nada ?
Cytat:
Tu robiłem 100-300 z pseudostatywu, z włączonymi obiema stabilizacjami.
Jak obie są włączone, to jest jeszcze gorzej niż bez :) A jak wygląda sprawa przy stabilizacji włączonej tylko w obiektywie lub tylko w body ?
Pozdrawiam, Alex
Cytat:
Do tego jego dolne 9mm to nie aż tak daleko od 12mm
Nie wiem czy widziałeś realnie na zdjęciu różnicę, ale dla mnie te 3mm to kolosalna różnica
Dokładnie tak - 3mm na szerokim końcu to przepaść
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Może zobaczę jeszcze Panasa rybie oko + software odrybiający.
Dla mnie to trochę tak jakby robić zdjęcia czarnobiałe + software do kolorowania...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Podejrzewam, że byłem przygotowany na ten obiektyw patrząc na wersję zamkniętą, a jak odbezpieczyłem to mnie przestraszyła. I ze strachu porzuciłem i uciekłem w panice :-)
Latwo cie przestraszyc - chociaz to szczerze mowiac dosc dziwne bo zlozony 12-35 jest sporo wiekszy od 9-18
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Do tego jego dolne 9mm to nie aż tak daleko od 12mm, które są w kit'cie - a to tak samo ciemne graty.
9mm jest bardzo daleko od 12mm - najwyrazniej nie uzywales tego szkla skoro nie zauwazyles roznicy. Bardzo lubie 12-35 ale 9-18 w miejscach gdzie potrzebny jest szeroki kat sprawuje sie duzo lepiej. No i nie bez znaczenia jest fakt ze to jedno z lepiej pracujacych pod slonce szkiel m43 - sprawuje sie tu duzo lepiej niz 12-35
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Ja chcę szeroką, jasną stałkę jako dopełnienie 12-35. Może zobaczę jeszcze Panasa rybie oko + software odrybiający.
Jasna szeroka stalke? Obawiam sie ze bedziesz musial zmienic system
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleximov
Jestem ciekaw Twej opinii o P 100-300 - jak z ostrością i szybkością ostrzenia na OM-D - do przyrody (amatorskie focenie sikorek, wróbli itp.) się nada ? (...) A jak wygląda sprawa przy stabilizacji włączonej tylko w obiektywie lub tylko w body ?
Nie uzyskałem zadawalających efektów na 100-300, ale wynikało to z niekompetencji fotografa, a nie sprzętu. Będę próbował.
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Nie wiem czy widziałeś realnie na zdjęciu różnicę, ale dla mnie te 3mm to kolosalna różnica
Widziałem różnicę między 9mm, a 12mm przez ten konkretny obiektyw i nie załatwiało to sprawy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Latwo cie przestraszyc - chociaz to szczerze mowiac dosc dziwne bo zlozony 12-35 jest sporo wiekszy od 9-18
12-35 vs. 9-18 to dla mnie zupełnie inny komfort trzymania obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
9mm jest bardzo daleko od 12mm - najwyrazniej nie uzywales tego szkla skoro nie zauwazyles roznicy. Bardzo lubie 12-35 ale 9-18 w miejscach gdzie potrzebny jest szeroki kat sprawuje sie duzo lepiej.
Ja czasem potrzebuję zrobić zdjęcie w bardzo małym pomieszczeniu. Jak np. to poniżej. 9mm nie załatwia sprawy - i tak muszę sklejać z kilku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Jasna szeroka stalke? Obawiam sie ze bedziesz musial zmienic system
Albo sklejać, albo polubić, albo się nauczyć, albo się odstraszyć ;-)
Etam, kwestia ustawienia się. Ja bardzo ciasne miejsca robiłem na jednym zdjęciu z 9-18.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Widziałem różnicę między 9mm, a 12mm przez ten konkretny obiektyw i nie załatwiało to sprawy.
Czyli potrzebujesz szerszego kata - co nie zmienia faktu ze 9 a 12 to zupelnie inna bajka
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
12-35 vs. 9-18 to dla mnie zupełnie inny komfort trzymania obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Wlasnie dlatego ze 12-35 jest sporo wiekszy a nie dlatego ze 9-18 jest za duzy czy rozkladany. Chcesz szerokosci i wygody? Masz 7-14 Panasia
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Ja czasem potrzebuję zrobić zdjęcie w bardzo małym pomieszczeniu. Jak np. to poniżej. 9mm nie załatwia sprawy - i tak muszę sklejać z kilku.
Zawsze znajdzie sie pomieszczenie w ktorym dowolny obiektyw bedzie za waski/za ciemny/itp. 9-18 jest jednym z najlepszych szkiel w systemie i jednym z powodow dla ktorych sie m43 zainteresowalem
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
Albo sklejać, albo polubić, albo się nauczyć, albo się odstraszyć ;-)
Twoje kryteria, twoj problem :)
Mam 12mm w mZD12/2.0 i 12-35, miałem w 12-50 ale 9-18 był i jest nadal obowiązkowym ich uzupełnieniem. Gdybym nie przeczytał że może się go "niekomfortowo" trzymać to sam bym na to nie wpadł ;) Może kiedyś jak cza$u starczy zamienię go na 7-14