Odp: usunięcie filtru (matrycy) Bayer'a
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1) Zmonochromatyzować aparat
2) poprawić czułość poprzez zmniejszenie ilość warstw przez które przechodzi światło
3) poprawić dynamikę - fotokomórki będę rejestrowały pełną luminację a nie tylkę tę jej część przepuszczoną przez filtr kolorowy
4) poprawić rozdzielczość
1) Nie da się tak. Użyj modu z DCraw czy Ufraw, już nie pamiętam, traktującego każdą czwórkę pikseli jak jeden duży piksel mono - wyniki są co najmniej ciekawe.
2) Filtr aa nie zatrzymuje prawie nic, natomiast zintegrowany z nim filtr podczerwieni - nieco poniżej 2EV więc jest trochę o co walczyć, aczkolwiek dostaniesz niezbalansowany obraz (da się to, choć z trudem, powrócić do prawidłowych kolorów).
3) Nie zdejmiesz filtrów kolorowych.
4) Niestety moc filtra aa jest niewielka więc jego zdjęcie w penach niewiele da, natomiast rozszerzone pasmo nie skupia się już na jednej płaszczyźnie i czeka Cię przymykanie przysłony, gdzie znowu wszystko zje dyfrakcja.
Podsumowując - super aparatu z tego nie zrobisz, ale ciekawostkę, nawet użyteczną - owszem.
Janko Muzykant - dzieki za odpowiedź. Napaliłem się na ten pomysł a tu wychodzi coraz bardziej na to że idea bez sensu była :( szkoda. Myślałem że uda się zrobić taką leice monochrome dla ubogich :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
z matrycą Kodaka - dla mnie bezużyteczne. Do przeróbki mam PENa a z tego co wiem, tam jest matryca Panasonica a matryce Kodaka były tylko w lustrzankach (i to też zdaje się tych starszych)
Pisałem już o Panasie... :-) Wszystko zależy od celu - jeżeli celem jest przerobienie PENa - to se ne da; jeżeli przerobienie czegokolwiek na BW to droga o której pisałem.
Rozumiem, że chcesz wybebeszyć PENa :-D (tylko jeszcze nie wiesz po co ;-)) :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
piozet
Rozumiem, że chcesz wybebeszyć PENa :-D (tylko jeszcze nie wiesz po co ;-)) :-D
wiem po co, ale nie wiem jeszcze jak, posty Twoje i Janko Muzykant to jak kubeł zimnej wody na moją głowę pełną szalonych pomysłów
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
wiem po co, ale nie wiem jeszcze jak, posty Twoje i
Janko Muzykant to jak kubeł zimnej wody na moją głowę pełną szalonych pomysłów
Ja to bym najpierw sie napil.Pozniej jakis pomysl zawsze wpadnie,bynajmniej ja tak mam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
wiem po co, ale nie wiem jeszcze jak
To joke był... :-) - czytam co piszesz... :-)
---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post był o 21:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja to bym najpierw sie napil.Pozniej jakis pomysl zawsze wpadnie,bynajmniej ja tak mam.
A czy jak więcej wypijesz to pomysły są lepsze? Bo ja zauważyłem, że raczej niekoniecznie... :-D
no to taki szalony pomysł - jaka musiałaby być wielkość (wartość) zamówienia, żeby Panasonic zechciał wyprodukować partię matryc takich jak w pierwszych PENach tylko bez matrycy Bayer'a? Można by założyć firmę zajmującą się wymianą matryc. Kapitał na rozkręcenie z Funduszy Inwestycyjnych lub UE dla projektów innowacyjnych...
Myślę, że gdyby to była droga do dobrego aparatu rejestrującego obraz czarno-biały, spełniającego moje oczekiwania z postu #1 to klienci by się znaleźli... Chyba niejedna użytkowniczka i niejeden użytkownik PENów skorzystałby z szansy na przedłużenie życia ulubionemu aparacikowi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
no to taki szalony pomysł - jaka musiałaby być wielkość (wartość) zamówienia, żeby Panasonic zechciał wyprodukować partię matryc takich jak w pierwszych PENach tylko bez matrycy Bayer'a? Można by założyć firmę zajmującą się wymianą matryc. Kapitał na rozkręcenie z Funduszy Inwestycyjnych lub UE dla projektów innowacyjnych...
Nie wiem jak w przypadku matryc, natomiast spotkałem się z podobnym problemem w przypadku innych układów scalonych. Okazało się, że jest popyt na pewne urządzenie w którym jeden z chipów wyszedł z produkcji a nie było go czym zastąpić. Firma zwróciła się do producenta czy by nie otworzył linii... odpowiedź była prosta: bierzecie 100k lub więcej - nie ma sprawy wyciągamy maski i robimy, nie bierzecie - spadać...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
. Kapitał na rozkręcenie z Funduszy Inwestycyjnych lub UE dla projektów innowacyjnych...
Ty to na serio? Co w tym innowacyjnego, że Unia mialaby dać kasę? Poza tym czasy dotacji za nic już się skończyły :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ty to na serio? Co w tym innowacyjnego, że Unia mialaby dać kasę? Poza tym czasy dotacji za nic już się skończyły :)
Jak to co? Jest raptem tylko jeden monochromatyczny aparat cyfrowy obecnie :-P
100 000 sztuk to w sumie nie tak znowu wiele, ale dużo pieniędzy by się zamroziło w ten sposób.