Odp: nad petreq'iem lincz...
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
A dlaczego kot ma się kojarzyć z czymś milutkim? Przecież to zwierzę, które jak wiadomo "chodzi własnymi drogami", czyli zlewa wszystko i wszystkich, czyli niezależne jest na swój zwierzęcy sposób. Kot potrafi też zabijać dla przyjemności.
A dlaczego nie?.Wole dziecku tlumaczyc,ze kotek jest do glaskania jak to,ze zabija tez dla przyjemnosci i olewa wszystko.To tylko kwestia wychowania.Jeden wychowa tak kota,psa ze bedzie rozumiec kazde slowo,iny tak ze olewac bedzie kazde.Wtedy jako wytlumaczenie wlasnej szkoly,odwolania do dziadkow i wsi jest celowe,naprawde.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
A dlaczego kot ma się kojarzyć z czymś milutkim? Przecież to zwierzę, które jak wiadomo "chodzi własnymi drogami", czyli zlewa wszystko i wszystkich, czyli niezależne jest na swój zwierzęcy sposób. Kot potrafi też zabijać dla przyjemności.
Aleś pojechał :-) kot, lew, tygrys czy inna cholera, nigdy nie zabija "dla przyjemności" jest po prostu drapieżcą i przez całe swoje życie doskonali sztukę
łowiecką. Czasem wygląda to jak "zabawa" ale to po prostu "trening". W naturze od tych umiejętności zależy jego życie.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
. Koty potrafią znacznie doskonalej ewoluować jako drapieżcy niż np. wszelkie psowate.
Tu bym się zastanowił, Zobacz kot nawet "udomowiony" ciągle poluje, a pies ... pies nie bo nie musi.
Tak się skurkowany ustawił, że człowiek za niego sprawę pokarmu załatwia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tu bym się zastanowił, Zobacz kot nawet "udomowiony" ciągle poluje, a pies ... pies nie bo nie musi.
Tak się skurkowany ustawił, że człowiek za niego sprawę pokarmu załatwia.
Nawet te koty w zoo juz polowanko maja gdzies,a te sliczne nasze domowe pieski raczej nie
PopatrzZałącznik 77281Załącznik 77282Ciekawe,ktore to drapiezne a ktore nie
Portret,to portret i naczelna zasada jest prosta: bliższe oko ma być ostre, chyba, że temat WYRAŹNIE jest inny (np. kobieta paląca papierosa > ostrość na dłoni z papierosem, ale to dopiero powód do dyskusji, a nie usprawiedliwienie). Przy ostrości ustawionej na nos kota rozważania o kadrze nie mają sensu.
No niestety tak jak wyżej, zdjęcie leży bo ostrość nie tu gdzie trzeba...a kociak ciekawy
Panowie, dziękuję za opinię, jednakże pytałem (wiedząc o problemach z GO) o kadr. Potraktowałem to zdjęcie jako szkic/draft. Nie chodziło mi o ogólną ocenę zdjęcia. Mimo wszystko dziękuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Panowie, dziękuję za opinię, jednakże pytałem (wiedząc o problemach z GO) o kadr. Potraktowałem to zdjęcie jako szkic/draft. Nie chodziło mi o ogólną ocenę zdjęcia. Mimo wszystko dziękuję.
Problem nie jest w GO, tylko w ustawieniu ostrości. Jeśli szukasz opinii, to nastaw się na odbiór, a nie na nadawanie :) Im mniejsza GO, tym ważniejszy jest wybór punktu ostrości. Dobór GO jest drugorzędny.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Problem nie jest w GO, tylko w ustawieniu ostrości. Jeśli szukasz opinii, to nastaw się na odbiór, a nie na nadawanie :) Im mniejsza GO, tym ważniejszy jest wybór punktu ostrości. Dobór GO jest drugorzędny.
Nastawiam się na odbiór. Jednakże:
- ostrość "obiektu" zależy od dobrania odpowiedniej GO
- nawet jeżeli "trafiłbym" w oko, to nos będzie "w nieostrości"
Tak więc w tym przypadku, zbyt mała GO jest problemem.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
No to napiszę inaczej. Jeśli tematem jest nos, to kadr się nie broni. Jesli tematem są uszy, to kadr też się nie broni. Jesli tematem są oczy, to kadr się broni. Temat wskazujesz ostrością. Dużą GO możesz najwyżej pokazać, żę sam nie wiesz co jest tematem :) (i to jest często zaletą dużej GO, że każdy jakiś temat sobie znajdzie, mała GO wymaga więcej od fotografa).
Fotograf musi wskazać odbiorcy temat i ma do tego trzy narzędzia: kompozycję, ostrość i światło. Jak jest wszystko równo oświetlone, równo ostre i bez wyraźnej komozycji, to jest fotograficzny bełkot i kadr nie ma nic do rzeczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
W takim kadrze, ujęciu, jak pokazałeś kota to moim zdaniem ostre powinny być oczy, nosem bym się już nie przejmował.