Odp: Nowy OlyRulez: "BLIKOWISKO"
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pewnie się nie dogadamy:) Ja bym napisał, że na wszystkich zdjęciach konkursowych jest bokeh z blikami. Czy się komuś coś pomyliło nie wiem. Mi nie.
Temat wskazuje na ewidentne pokazanie blikow,a nie na doszukiwanie sie ich .Ten konkurs nie jest na spostrzegawczosc.To tak jak bysmy mieli konkurs na temat tonacji.To kazdy by mogl byle co wstawic,bo raz ze temp by nie byla na 100% a dwa zafarb przez wielu jest uwazany za tonacje.Gdzie jedno to kierunek a drugie to nieumiejetnosc lub niedbalstwo.
Jeden sie nie goli bo brudas a drugi bo ma taki styl,a napewno brudny nie jest.Jeden w akcie pokaze sex a drugi kure.....two.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Temat wskazuje na ewidentne pokazanie blikow,a nie na doszukiwanie sie ich .
I tu się diametralnie różnimy w poglądzie. Może i niech tak zostanie:)
PS.
Jestem oczywiście za doszukiwaniem.
Na upartego to tam moze sa ze 2 foty z blikami, reszta to bokehy mniej lub bardziej świetliste.
Dla mnie bliki to są rozbłyski światła, jasne smugi światła powstałe na elementach optycznych obiektywu (soczewkach) i nie sa to flary (żeby nie było), choc ich geneza jest podobna, ale wygląd inny.
Natomiast kumpel stwierdził, że blikami dla niego są też super jasne błyski światła, odbicia swiatła powstałe na wodzie na ten przykład, dlatego stwierdziłem, że od biedy to tam ze 2, no 3 foty można powiedziec, że są z blikami.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
I tu się diametralnie różnimy w poglądzie. Może i niech tak zostanie:)
PS.
Jestem oczywiście za doszukiwaniem.
No przecie nie weme na kolano i nie bede przekonywac.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bliki to wada szkiel,ich warstw.Dla mnie temat to wlasnie wykorzystanie tych wad i pokazanie jako atrybutu w fotografii a nie pod lupa ogladanie i krzykniecie Jes Jes Jes :mrgreen::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dla mnie bliki to są rozbłyski światła, jasne smugi światła powstałe na elementach optycznych obiektywu (soczewkach) i nie sa to flary (żeby nie było), choc ich geneza jest podobna, ale wygląd inny.
Natomiast kumpel stwierdził, że blikami dla niego są też super jasne błyski światła, odbicia swiatła powstałe na wodzie na ten przykład, dlatego stwierdziłem, że od biedy to tam ze 2, no 3 foty można powiedziec, że są z blikami.T.
Cyt. z strony Fotografuj.pl: "Najłatwiej zauważalnym efektem odbić wewnątrz obiektywu są bliki, zwane też swojsko zajączkami. Mają one dwojaką postać. Pierwsze z nich, świetlne plamy przypominające kształtem kroplę lub meduzę, pojawiają się przy otwartej przysłonie. Przy przysłonie przymkniętej mają one postać małych, barwnych wielokątów."
Da definicja bardziej mi odpowiada. O smugach światła tu nie piszą.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Cyt. z strony Fotografuj.pl: "Najłatwiej zauważalnym efektem odbić wewnątrz obiektywu są bliki, zwane też swojsko zajączkami. Mają one dwojaką postać. Pierwsze z nich, świetlne plamy przypominające kształtem kroplę lub meduzę, pojawiają się przy otwartej przysłonie. Przy przysłonie przymkniętej mają one postać małych, barwnych wielokątów."
Da definicja bardziej mi odpowiada. O smugach światła tu nie piszą.
O no to widzisz, to jeszcze lepiej, bo wtedy to mamy dokładkie (póki co) 2 (słownie - DWIE) foty, które zawierają bliki :)
CBDU. Czekam na więcje blikowych fotek.
EOT.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
O no to widzisz, to jeszcze lepiej, bo wtedy to mamy dokładkie (póki co) 2 (słownie - DWIE) foty, które zawierają bliki :)
CBDU. Czekam na więcje blikowych fotek.
Zdaje się, że termin dodawania już minął.
Wielokąty przy przymkniętej przysłonie to bliki, a kółka przy w pełni otwartej przysłonie to już nie bliki?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Zdaje się, że termin dodawania już minął.
Wielokąty przy przymkniętej przysłonie to bliki, a kółka przy w pełni otwartej przysłonie to już nie bliki?:)
Tez.Tylko ze bliki sa tak jakby ich umiejscowienie to taka os obiektywu taka linia w strone swiatla co wnika w obiektyw,"sa w jednej linii" a nie w tle tak jak by snieg padal abo deszcz.Bliki od rozmytych kropli,deszczu,rosy lub innych elementow w tle sie jednak roznia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tez.Tylko ze bliki sa tak jakby ich umiejscowienie to taka os obiektywu taka linia w strone swiatla co wnika w obiektyw,"sa w jednej linii" a nie w tle tak jak by snieg padal abo deszcz.Bliki od rozmytych kropli,deszczu,rosy lub innych elementow w tle sie jednak roznia.
Miło, że przyznałeś też. Temat był Blikowisko i tu już moim zdaniem jest pełna dowolność jak kto ujmie temat. Takie umiejscowienie w osi obiektywu byłoby takie dosłowne, obrazowe, pokazanie "wady" obiektywu, a chodzi raczej o:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
... wykorzystanie tych wad i pokazanie jako atrybutu w fotografii...
PS
Zdaję sobie sprawę, że jest dużo osób, które "nie trawią" takich zdjęć:), że to kiczem zalatuje i takie zdanie też szanuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Miło, że przyznałeś też. Temat był Blikowisko i tu już moim zdaniem jest pełna dowolność jak kto ujmie temat. Takie umiejscowienie w osi obiektywu byłoby takie dosłowne, obrazowe, pokazanie "wady" obiektywu, a chodzi raczej o:
Matko boska.Ty dalej nie rozumiesz.Bliki a rodzaj rozmycia tla.Bliki to bliki a bokeh w kolka gwiazdki i jakas inna "tfurcza" pasmanteria to dwie rozne sprawy.Postaraj sie wglebic w temat.
Tu nie ma zadnej dowolnosci.To ty sobie tak interpretujesz.
Konkretnie i na temat to dwie fotki to jeszcze jako tako reszta to sie na te zabawe nie kwalifikuje.Ktos obcy zobaczy konkurs i sobie zdanie wyrobi.Spojrzmy na to normalnie ,nie fascynujmy sie sami soba,Blik co blikami nie sa, modelki co nigdy modelkami nie byly, sesje co sesja nazwac nie mozna, rudery zabytkami.....ilez mozna.