Odp: Nowa matryca w starym korpusie
henry1 - a jak połączenie nowej matrycy z elektroniką aparatu? Przecież Oly nie udostępni kodu źródłowego softu do tych aparatów. Chyba, że masz na myśli całość elektroniki od PENa, ale to już wypatroszenie E3 i wstawianie PENa do pustej obudowy - w ten deseń pewnie byłoby wykonalne, tylko chyba "szkoda sensu".
A autorce tematu życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
henry1 - a jak połączenie nowej matrycy z elektroniką aparatu? Przecież Oly nie udostępni kodu źródłowego softu do tych aparatów. Chyba, że masz na myśli całość elektroniki od PENa, ale to już wypatroszenie E3 i wstawianie PENa do pustej obudowy - w ten deseń pewnie byłoby wykonalne, tylko chyba "szkoda sensu".
A autorce tematu życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia :)
Tak, to jest przełożenie całych trzewi z jednego ciała do drugiego. Zyskujemy : ulubiony korpus i lepsze wnętrze.
Softu Olek pewnie nie udostępni, ale zdolny haker móglby poskładać te zera i jedynki w jakiś sensowny ciąg do obsługi tej elektroniki.
Wymiana samej matrycy byłaby możliwa gdyby miała taką samą topografię wyprowadzeń jak ta stara, oraz identyczne wymiary ale trzeba by napisać nowy soft.
PS.
Do autorki watku : podobno okłady z młodego faceta potrafią zdziałać cuda. :-) :-D :-P
Cytat:
PS.
Do autorki watku : podobno okłady z młodego faceta potrafią zdziałać cuda. :-) :-D :-P
Dzięki za troskę, ale facet odstawiony od łoża co by się nie zaraził ;) Bo kto przyniesie choinkę na Święta?
ale gdyby się zastanowić - w elektronice (tak jak w całej technice) obowiązuje pewna standaryzacja - producentom nie zawsze się chce wymyślać wszystko od zera i czesto (w obrębie rodziny produktów) wiele elementów / parametrów jest wspólnych. Np. takie same mogą być szerokości magistral danych czy poziomy prądowo - napięciowe na tych magistralach. Różnice być może są w taktowaniu, może w poziomie np. napięcia zasilania - ale te rzeczy myślę są sterowane przez soft. Coś mi się po głowie kołacze że Canon kiedyś jeden rodzaj procesora obrazu łączył z różnymi matrycami i jakoś to ze sobą gadało...
Więc, pewnie się da, wszakże przypuszczam, że po zabiegu wymiany matrycy i wgraniu odpowiedniego softu jakość obrazka się poprawi ale wydajność działania może spaść...
Problemem jest niestety wiedza a raczej jej brak - trzeba by dokładnie wiedzieć co, gdzie, jak i po jakich drucikach idzie... mając te dane reszta powinna być prosta...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Problemem jest niestety wiedza a raczej jej brak - trzeba by dokładnie wiedzieć co, gdzie, jak i po jakich drucikach idzie... mając te dane reszta powinna być prosta...
No jak w totka tylko 6 durnych cyferek,reszta prosta jak te druciki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No jak w totka tylko 6 durnych cyferek,reszta prosta jak te druciki.
Dokładnie, i większe prawdopodobieństwo, że Cię piorun dupnie w drodze do kolektury, niż że te 6 trafisz. :mrgreen:
P.S.
bez drucików
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Dzięki za troskę, ale facet odstawiony od łoża co by się nie zaraził ;) Bo kto przyniesie choinkę na Święta?
Biedny facet, współczuję. :-(
wiesz, kiedyś gdy byłem naiwnym studentem sciągnąłem sobie z sieci jakąś dokumentację do któregoś z procków - było tam opisane dokładnie co gdzie jak i dlaczego. Przeglądnięcie tego materiału (na więcej umiejętności nie starczyło, zresztą nie było mi to potrzebne) to było ciekawe doświadczenie - niby procek a opisany jak jakiś ULY7741. Różnica tylko w ilości stron...
Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby Sony czy Panasonic sprzedając matryce do Olympusa nie przekazywały mu takiej dokumentacji, tyle tylko że pewnie jest to "dokument poufny"...
a tak przy okazji - chętnie przeglądnąłbym schemat komunikacji po stykach bagnetu m4/3
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
wiesz, kiedyś gdy byłem naiwnym studentem sciągnąłem sobie z sieci jakąś dokumentację do któregoś z procków - było tam opisane dokładnie co gdzie jak i dlaczego. Przeglądnięcie tego materiału (na więcej umiejętności nie starczyło, zresztą nie było mi to potrzebne) to było ciekawe doświadczenie - niby procek a opisany jak jakiś ULY7741. Różnica tylko w ilości stron...
Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby Sony czy Panasonic sprzedając matryce do Olympusa nie przekazywały mu takiej dokumentacji, tyle tylko że pewnie jest to "dokument poufny"...
a tak przy okazji - chętnie przeglądnąłbym schemat komunikacji po stykach bagnetu m4/3
Potrzebny analizator stanów z dużą pamięcią i troche drucików aby podłączyć się pod styki w bagnecie i po problemie.
A, i potrzebna rozpiska tego złącza aby wiedzieć gdzie i co tam leci.
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Potrzebny analizator stanów z dużą pamięcią i troche drucików aby podłączyć się pod styki w bagnecie i po problemie.
A, i potrzebna rozpiska tego złącza aby wiedzieć gdzie i co tam leci.
No i kamera profi co to wszystko nagra jak te info po tych kablach i stykach biegnie.
Mysle,ze taka profi z 60D wystarczy.