Odp: Aby odzyskać rogi kadru, które są wycinane automatyczne, należy...
Tak sie zastanawiam,bo nie moge teraz sprawdzic. Czy czasem Bibble nie pokazuje na poczatek kadru calego a dopiero pozniej jak w opcjach wprowadzimy dane z bazy puszek i szkiel to "poprawia"beczki,poduszki,prasuje,krochmali... ..
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak sie zastanawiam,bo nie moge teraz sprawdzic. Czy czasem Bibble nie pokazuje na poczatek kadru calego a dopiero pozniej jak w opcjach wprowadzimy dane z bazy puszek i szkiel to "poprawia"beczki,poduszki,prasuje,krochmali... ..
No właśnie... żeby się dało tę opcję czasem wyłączyć, to bym się tylko cieszył.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Tam masz tez wybor,i mozliwosc manualnych korekcji,Pamietam,ze okienka sie fajeczkowalo i bibloteka sie pojawiala.
Moze ktos ma i korzysta,abo wersje edukacyjna sprawdzic w dwa tygodnie.
We wtorek bede w szkole tam mam Bibble 5 pro. to zobacze.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Obrazek wywołany w Darktable. Wprawdzie jest opcja korekcji, ale nie działa na obiektywach z mikro... więc jest tak jak chcesz.
Przed korekcją i po, w Gimpie
Załącznik 76530Załącznik 76529
Nie rozumiem Cie, jesli chcesz porownywac ratowanie przepalen to sprawdz -H 9.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Nie rozumiem Cie, jesli chcesz porownywac ratowanie przepalen to sprawdz -H 9.
Wtedy znowu tnie cienie. Tzn. da się je odzyskać, ale już z kiepskiej rozdzielczości dynamicznej.
Ale nie chcę się spierać, która wołarka jest lepsza, moje prywatne zdanie mówi, że acr, aczkolwiek w przypadku trudnych kadrów ta lepszość jest istotna. Celem postu jest pokazanie, jak nieoficjalnie wyłączyć korekcję w ACRze.
Bibble (a właściwie dzisiaj to już Corel AfterShot Pro) nie obsługuje najnowszych puszek. Mojego G5 nie łyka, więc z EPM2 i EPL5 też mogą mieć problem przez jakiś czas...
A co do samej zamiany - podmieniasz po prostu parametry IPTC/EXIF na czyste, tak? Zawsze ciekawiło mnie "ile" to zajmuje. Fajna wiedza :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
A co do samej zamiany - podmieniasz po prostu parametry IPTC/EXIF na czyste, tak? Zawsze ciekawiło mnie "ile" to zajmuje. Fajna wiedza :)
Nie tyle na czyste, co na pochodzące ze zdjęcia wykonanego jakimś manualem (niczym w szczególności).
Sama czynność podmiany tych 12kB (wziąłem z zapasem, bo nie znam struktury nagłówka, żeby od razu wymienić tylko istotne bajty) zajmuje mi z 10 sekund, ale pewno dałoby się napisać jakiś automatyzujący skrypt.
Wpisywanie zer czy innych bzdur w nagłówek zwykle kończy się blokadą możliwości odczytu zdjęcia albo zamianą zdjęcia w coś takiego:
http://as.elte-s.com/temp/gmeranie_w_rawie.png
:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Nie tyle na czyste, co na pochodzące ze zdjęcia wykonanego jakimś manualem (niczym w szczególności).
Sama czynność podmiany tych 12kB (wziąłem z zapasem, bo nie znam struktury nagłówka, żeby od razu wymienić tylko istotne bajty) zajmuje mi z 10 sekund, ale pewno dałoby się napisać jakiś automatyzujący skrypt.
Wpisywanie zer czy innych bzdur w nagłówek zwykle kończy się blokadą możliwości odczytu zdjęcia albo zamianą zdjęcia w coś takiego:
http://as.elte-s.com/temp/gmeranie_w_rawie.png
:)
Czyste = z pominięciem parametrów szkła. Parametry body muszą pozostać, bo inaczej to będzie na poziomie odzyskiwania połowy rawa z uszkodzonej karty :)