Odp: Aparat do fotografowania (filmowania) małego dziecka
Pozostaje jeszcze kwestia rozmiaru - objuczony wózkiem, fotelikiem samochodowym, torbami mieszczącymi całe przenośne laboratorium pielouszkowo-pielęgnacyjne niewiele miejsca pozostaje na torbę z lustrem i obiektywami :)
apz
co byś polecał do E-520 z małych i niedrogich szkieł o krótkiej ogniskowej?
anmael
tylko E-PL3 i E-PM1 nie mają wizjera - to dodatkowy koszt i wybór pomiędzy wizjerem a lampą. Jakoś nigdy nie mogłem fotografować bez wizjera. Trudniej mi ustawić kadr, rozprasza mnie to co widzę poza kadrem.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Też byłem w Media Markt. I wiesz co? Masz racje. Każdym ze sprzedawanych aparatów da się zrobić zdjęcie!
Nooo to jaki problem? mały sprytny aparacik by zrobić dziecku zdjęcia.... każdym można i każdym będą dobre....
Sorry , ale troszkę się doktoryzujecie na tym problemem...
Dziecku i tak będzie wszystko jedno..
I tak Jak Mirek , Zrobiłem dzieciom moim tysiące zdjęć , i bez bajerów jakie są teraz...
A cóż to za specjalny aparat potrzebny jest do fotografowania małego dziecka? :) Wszystko, co jest teraz dostępne na rynku - od kompaktów z jasnym szkłem, przez bezlusterkowce, a na lustrzankach kończąc - nadaje się do tego tak samo dobrze, przynajmniej w tym przedziale cenowym. Jedyna rzecz, na którą szczególne zwróciłbym uwagę, to lampa błyskowa z odchylanym palnikiem. Fotografowanie dzieci zachęca do robienia im zdjęć z bliska, w czasie zabawy, z niskiej perspektywy. Walenie wtedy błyskiem po oczach, szczególnie w przypadku niemowląt, to nienajlepszy pomysł. Możliwość odchylania palnika rozwiąże ten problem, a przy okazji zdjęcia będą lepsze, jeśli błysk odbije się od sufitu.
A co do filmowania, to nie mam pojęcia :)
Jak nie chcesz PENów to zostaje któryś z Panasów, zapewne G2, G3 może nawet G5. Mają wbudowany wizjer, ruchomy ekranik, całkiem szybki AF. Natomiast filmowanie najlepsze podobno w GH2 z wgranym hackiem (akurat ja się na tym nie znam, ale tak piszą).
Do zdjęć w domu to chyba bym zainwestował w lampę błyskową.
Tylko 1300 pln ? nic nie przychodzi mi do głowy,
Ja bym rozłożył koszty w czasie. Puszka z kitem na raty i do tego 45/1.8.
Boże ten ma problem z wizjerem ten AF a tamten jeszcze z czymś innym. Mirek54 dobrze mówi bo ja sam mam tysiące zdjęciach ze mną mojego taty z przed 40-30 lat i są piekne i urocze. Kolego sam mam rocznego bobasa i z bobasami jest tak, że spustu nie zdążysz wcisnąć a ono już minę zmienia na diametralnie inną. Ja nie wiem klisza Ci się skończy czy co? Zamiast 100 fotek danego dnia zrobisz 200 bo nawet AF jaki będzie za 1000 lat nie nadąży za tym co dziecku wpadnie do główki. A palnik na stałe zamontowany w lampie z możliwością odchylenia to i tak sobie w 4 litery można wsadzić już chyba lepiej jakiejś kartki papieru używać czy czegoś podobnego :D. Najlepiej kup sobie jakiegoś poręcznego kompakta - wszędzie wsadzisz, wszędzie zabierzesz i zawsze sfocisz i nakamerujesz a Tobie jeszcze słoików oczek do tego się zachciewa to gwarantuję Ci, że po pół roku i tak na spacer z bobasem będziesz zabierał walizkę sprzętu :)
Ja będę oryginalny i zaproponuję Panasonic Lumix DMC-FZ150. Najniższa cena na dziś 1387zł
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Pozostaje jeszcze kwestia rozmiaru - objuczony wózkiem, fotelikiem samochodowym, torbami mieszczącymi całe przenośne laboratorium pielouszkowo-pielęgnacyjne niewiele miejsca pozostaje na torbę z lustrem i obiektywami :)
apz
co byś polecał do E-520 z małych i niedrogich szkieł o krótkiej ogniskowej?
anmael
tylko E-PL3 i E-PM1 nie mają wizjera - to dodatkowy koszt i wybór pomiędzy wizjerem a lampą. Jakoś nigdy nie mogłem fotografować bez wizjera. Trudniej mi ustawić kadr, rozprasza mnie to co widzę poza kadrem.
W okolicach 1000 chodzi sigma 30/1,4, jest 25 olkowe ze światłem 2,8. Ale po co Ci 520, jest niedrogie G1, G2, G3 i do nich weźmiesz obiektywy mikro. Sigma 19/2,8 czy Lumix 14/2,5 na początek. A stałeczki w mikro są miód i orzeszki.
apz
Kupiłem od użytkownika z OC Panasonic G3, póki co z obiektywem 14-42. Do wnętrz bez lampy trochę ciemno. Czytałem wątek o lampach do mikrusów, najpierw chciałbym spróbować Panasonica 20/1.7 - jak dla mnie chyba najbardziej uniwersalne szkło - jasne ogniskowa mi pasuje. Zbieram pieniążki na obiektyw i w międzyczasie czytam forum OC, oglądam zdjęcia.
Chyba największą siłą Olympusa w Polsce jest to forum. dla samych informacji tutaj zawartych warto wejść w ten system :)