Odp: exif - co nam po nim
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Sam też mam pewnie w Galerii zdjęcia bez EXIF-a ale jeżeli program do obróbki daje wybór- nie wycinam. Nie widzę potrzeby ukrycia czym, kiedy i jak było zrobione zdjęcie.
Jest w Galerii okienko informacji o zdjęciu i można tam wpisać podstawowe info. Taka propozycja do rozważenia ;)
a ja czasem wycinam geotagi :) głównie jeśli dotyczy to zwierzaków i ochrony ich spokoju przed zadeptaniem... :) resztę zostawiam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Nie mówię o celowym ukrywaniu, ino wymogu posiadania.
Ja myślę tylko o galerii. Tam taki wymóg można rozważyć.
W innych przypadkach nie widzę takiej potrzeby.
Galeria to jedno, wątki oceny zdjęć to drugie. W obu przypadkach byłbym za pozostawieniem EXIFów.
A obowiązek? Hmm, gdyby GIMP nie pozostawiał EXIFów, byłoby mi trudno zmienić program, bo go lubię i dość długo z niego korzystam. :-)
-----
Inaczej mówiąc - nie tyle wymóg, co sugestia pozostawiania danych EXIF. Kto nie chce, nie korzysta, ale wielu ludziom się przydaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ja myślę tylko o galerii. Tam taki wymóg można rozważyć.
W innych przypadkach nie widzę takiej potrzeby.
Jesli juz to nazwal bym to inaczej jak wymóg.Ja nigdy nie zwracam uwagi na to czy jest exif czy nie.Po prostu mnie on nie interesuje.Tak jak ogladajac fotki na papierze nie patrze na wydruk marki papieru na odwrocie.Moze to zostalo mi z tego ,ze jak kiedys ogladalo sie widokowki to nie odwracalo sie i nie czytalo tekstu na odwrocie.
Wielu moze przestac wstawiac zdjecia,jesli to bedzie wymogiem.A jesli chodzi o publiczna to jedno PW wystarczy
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Przeklejam cytat z innego wątku:
Zdjęcia obrabiam w starym Corelu 9. On NIE ZAPISUJE EXIFA. Strasznie więc irytują mnie obostrzenia nakazujące zachowanie danych exif (np. w DITL-u).
Nie jestem oszustem i nie muszę nieczego udowadniać, ewentualnie mogę przesyłać gołego jpga lub rawa. Upierdliwe to i nie potrzebne.
Podsumowując - EXIF-SREXIF :P
Wiesz ... jak się jeszcze oszołomy(nie bójmy się tego słowa) trafiają, co to do zabawy wcisać potrafiają foty z innego dnia, tylko po to
żeby zaistnieć? Czy co? Bo się pogubiłem - to pilnować trza. Tyle o DITL, co do reszty: exif jest po to, żeby wiedzieć na ile obraz jest plastyczny,
zgodnie z teorią jednego z nas:
Cytat:
Zamieszczone przez jakże błyskotliwy Karakman
plastyka obrazu jest zależna od zawartości plastiku w obiektywie. No!
edit: zadosć uczyniam
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja nigdy nie zwracam uwagi na to czy jest exif czy nie.Po prostu mnie on nie interesuje.
Przyznasz jednak, że dla wielu jest to źródło cennych informacji- jaki aparat (matryca, czyli zakres dynamiki, oddanie kolorów itp) czy obiektyw (ostrość, oddanie szczegółów na całej powiechni kadry, zniekształcenia itp). Szczególnie dla kogoś, kto zastanawia się nad zakupem nowego sprzętu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Wielu moze przestac wstawiac zdjecia,jesli to bedzie wymogiem.
Tylko takie dyskusje pozwolą dokładnie poznać opinie za i przeciw wprowadzenia takiego wymogu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
.....
Helmut-taki to i tak bedzie patrzyl na cene i za ile toto pozniej sprzedac moze,zeby jak najmniej stracic.Fotografia to nie matematyka.Jest przepasc nie do przeskoczenia pomiedzy sztuka a matematyka i ekonomia.Chociaz moze z geometria bym polaczyl,ale tylko troche
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
... taki to i tak bedzie patrzyl na cene i za ile toto pozniej sprzedac moze,zeby jak najmniej stracic.
Nie uogólniaj :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Fotografia to nie matematyka.Jest przepasc nie do przeskoczenia pomiedzy sztuka a matematyka i ekonomia.
Przyznasz jednak, że bez aparatu nie da się zrobić zdjęcia. Kiepskim aparatem, tylko dobry fotograf zrobi więcej niż jedno zdjęcie. ;)
Jedno zdjęcie, kiepskiemu fotografowi (jak ślepej kusze ziarno) zawsze może się trafić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
do reszty: exif jest po to, żeby wiedzieć na ile obraz jest plastyczny,
zgodnie z teorią jednego z nas: plastyka obrazu jest zależna od zawartości plastiku w obiektywie. No!
Oooooo!!!!! to było moje jakże błyskotliwe spostrzeżenie i udokumentowane w jednym z wątków.
Żądam za dość uczynienia.! Jęśli cytujesz , to proszę pisać czyj tak błyskotliwy i trafny cycat :wink:
---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Oooooo!!!!! to było moje jakże błyskotliwe spostrzeżenie i udokumentowane w jednym z wątków.
Żądam za dość uczynienia.! Jęśli cytujesz , to proszę pisać czyj tak błyskotliwy i trafny cycat :wink:
Czy ktoś mi może powiedzieć jak można to świetne i dogłębnie przemyślane spostrzeżenie opatentować:
Cytuję: "Plastyka obrazu zależy od ilości plastyku w obiektywie"
Koniec cycatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------
Czy ktoś mi może powiedzieć jak można to świetne i dogłębnie przemyślane spostrzeżenie opatentować:
Cytuję: "Plastyka obrazu zależy od ilości plastyku w obiektywie"
Koniec cycatu.
ZaDośćUczyniłem