Odp: jaki aparat analogowy?
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
hello!
zaznaczam, ze nigdy nie uzywalem aparatu analogowego.
Szukam czegos taniego, z pomiarem swiatla oraz trybem priorytetu przyslony. Wazne, zeby nie byl zbyt ciezki.
Istotne jest rowniez to, aby dostepny byl obiektyw 35mm lub 50mm ze swiatlem 1.8-2.0. (najlepiej 35mm, ale 50mm tez ujdzie. cos pomiedzy rowniez).
Za aparat z obiektywem moge zaplacic max 200zł
szkoda że, budżet tak niski, w przeciwnym wypadku z czystym sumieniem poleciłbym Nikona F80 koniecznie z batery packiem (można używać tanich baterii, poprawia tez chwyt) plus do tego tania 50mm F1.8 G
miło wspominam F80, gdyby nie okazyjny zakup F100 z oryginalnym gripem, nadal używałbym F80
do F100 podpinam dwa obiektywy nową 50'tke Nikona F1.4 G, oraz całkiem sprawnego zooma 24-85 F3.5-4.5 G
zdjęcia z tego zestawu możesz obejrzeć w moim wątku i galerii, za kilka dni pojawi się ich więcej... skanowanie w toku
PS.
nie traktuj mojej rady dosłownie jako odpowiedź na Twoje pytanie, chciałem pokazać inny punkt widzenia, być może skłonić do przemyślenia decyzji
początkowo planowałem pójść tą drogą co Ty, czyli stary i tani analog, szykowałem się na Pentax Me Super, nawet jednego już kupiłem ale musiałem odesłać gdyż stan "mint" deklarowany przez sprzedawce daleki był od tego co zobaczyłem
później przemyślałem sprawe i zdecydowałem się na analoga z końca ich świetnosci (lata 1999/2000) w połączeniu z aktualnymi obiektywami, odpowiada mi klisza jako nośnik, ale dlaczego pozbawiać się wszystkich ficzerów w które analogowa puszka może być wyposażona
dodatkowo posiadane obiektywy będą jak znalazł do cyfrowego body FX które jest w planach
Fakt, F80 to całkiem niezły pomysł. Chcociaż ja bym jednak wolał coś od Canona, przynajmniej mniejszy problem z podpięciem czegoś od zenita ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
Fakt, F80 to całkiem niezły pomysł. Chcociaż ja bym jednak wolał coś od Canona, przynajmniej mniejszy problem z podpięciem czegoś od zenita ;)
też rozważałem taki wariant, plus Canona to możliwość bezproblemowego używania szkieł M42 (tym bardziej że, miałem wtedy Taumara SMC 50mm F1.4)
jest tylko jedno ale, nowsze aparaty mają gołą matówke, bez klina i rastra ostrzenie nie jest przyjemne
oczywista sprawa, można poszukać odpowiedniej matówki do analogowego Canona... ale to kolejne koszta
PS.
F80 ma fajny bajer, linie pomocnicze wyświetlane na matówce, brakuje mi tego w F100
oraz jest stosunkowo cichy (mam na mysli dźwiek układu lustro/migawka) ma też mniejszy odrzut niż F100
moj kupel oddal ostatnio Nikona d80 + 2 uszkodzone szkla za Canona A-1 + 50mm f1.8 w stanie fabrycznym. moze to jest rozwiazanie:)
Minolta X700 POLECAM !!!!
Minolta 505si
np. tu:
http://allegro.pl/analogowa-lustrzan...689428871.html
Polecam z autopsji, miałem ponad 5lat i bardzo sobie ceniłem, do tego za śmieszne pieniądze jest cala szklarnia minolty.
Ja bym stawiał na Canona lub Minoltę. Ich manualne szkła do niczego teraz nie pasuja, więc powinny być po prostu tańsze.
zdecydowanie pentax me super ,obiektywow od groma na alledrogo i puszka bardzo przyjemna ,jak dobrze poszukasz w budzecie sie zmiescisz , chcesz taniej to pentax p30 , body od 50-80 zl , szkla to pentax m50mm f2 , za + -100zl , ricoh 50mm f2 , a jak sie postarasz to jeszcze taniej znajdziesz jakiegos porsta badz revueniona , 35 w tym budzecie to raczej ze swiatlem 2,8 ,pozdr
---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 18:34 ----------
z ciekawosci zerknalem na allegro , http://allegro.pl/czarny-revueflex-5...690818665.html , moze to jest wyjscie ,klon chiniona ce II memotran ., spelnia wszystkie warunki , no i na m42 znajdziesz sporo taniej i dobrej optyki , ktora w ramach eksperymentow mozesz tez podpiac pod cyfre ,pozdr
No, kupiłem Canona 300V z obiektywem 28-90, uff w końcu. Drogo nie było, wygląda na mało używany i tak zapewnia sprzedający. Nie jest to szał ale na moje potrzeby wystarczy a do Canona jestem przyzwyczajony. Mam jeszcze 50 f1.8. Zastanawiam się teraz nad materiałem na jakim fotografować. Może jakieś rady, coś co łatwo wywołać np w labie. Może slajdy, sam nie wiem.